Datalag mjukas upp

PUL 2004-02-11

Löpande text i ordbehandlare, på Internet och i e-post blir delvis undantagna från förbudsreglerna i personuppgiftslagen. Men otillbörliga intrång i den personliga integriteten förbjuds, föreslår en utredning.

Uppdraget för den så kallade Personuppgiftslagsutredningen har varit att se om det går att göra om personuppgiftslagen, PUL, till en lag som förbjuder missbruk istället för att som nu omfatta all hantering av personuppgifter.

Utredningen föreslår att behandling av personuppgifter i löpande text ska vara tillåtet om det inte innebär missbruk. Missbruk definieras som otillbörligt intrång i den personliga integriteten.

Exempel på missbruk är förföljelse, skandalisering, förtal eller förolämpningar.

Missbruk kan också vara att samla in en stor mängd uppgifter om en person utan att det finns godtagbara skäl .

På frågan vilka skäl som inte ska anses vara godtagbara, svarar utredaren Sören Öman att det till exempel skulle kunna handla om en fastighetsvärd som samlar in uppgifter om sina hyresgäster.

För uppgifter om personer i ett register eller samlade i en databas där de organiserats för att underlätta sökning gäller samma regler som tidigare.

Utredningen har också sett över paragraf 7:16 i sekretesslagen. Det är den paragraf som stadgar att handlingar inte ska lämnas ut om det kan strida mot PUL. Paragrafen har i flera fall satt offentlighetsprincipen ur spel.

Här har utredningen nöjt sig med att föreslå att formuleringen att sekretess ska gälla om det kan antas att ett utlämnande strider mot PUL, ändras till att sekretess ska gälla om det finns skäl att anta att uppgiften efter ett utlämnande kommer att behandlas i strid med PUL.

Men utredningen har inte heller haft i uppdrag att ändra paragrafen i sak, bara att förtydliga den.

Det är bland annat utifrån EG-domstolens utslag i målet om den svenska konfirmandläraren Bodil Lindqvists hemsida som utredningen bedömt att lagändringen inte strider mot kraven i EUs datalagsdirektiv.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA