Dåligt stöd till handikappade

KRIMINALVÅRD2004-01-13

Över hälften av alla långtidsdömda våldsbrottslingar på Kumlaanstalten hade som barn symptomen för ADHD. Men kunskaper och behandlingsmetoder kring detta handikapp är dåliga i kriminalvården.

ADHD är ett neuropsykiatriskt funktionshinder som innebär överaktivitet, impulsivitet och svårigheter med uppmärksamheten. Flera studier i Sverige och andra länder visar att personer med ADHD oftare än andra hamnar i kriminalitet och missbruk.

Men på svenska anstalter är osäkerheten stor om hur stor andel av de intagna som har denna problematik. Enligt en rapport som Steve Ericsson på Kriminalvårdsstyrelsen presenterat från regionerna Norrköping och Stockholm kan de flesta anstalter bara uppge hur många som har en dokumenterad diagnos när de kommer in.

De siffrorna varierar mellan 0,5 och 23,6 procent.

En pågående forskningsstudie på Kumlaanstalten tyder dock på betydligt högre andel bland grova våldsbrottslingar. Av 281 intagna med straff på minst fyra år för våldsbrott uppfyllde 145 som barn kriterierna för ADHD.

Endast en anstalt inom de två regionerna, östgötska Skenäs, har specialutbildad personal och särskild verksamhet riktad till intagna med neuropsykiatriska funktionshinder.

Den låga kunskapsnivån är ett stort problem i kriminalvården, framhåller Steve Ericsson.

– Vi lägger till exempel ner oerhört mycket pengar på traditionell skolundervisning. Men de här killarna har aldrig klarat det förr, hur skulle de göra det nu? De behöver mer individanpassad undervisning och personal som förstår deras problematik, säger han.

I hans rapport föreslås dels en långsiktig utbildningsinsats inom hela kriminalvården, dels försöksverksamhet på en sluten anstalt.

Sven-Erik Larsson, ordförande i ST-Kriminalvård, delar Steve Ericssons syn på behovet av utbildning. Avdelningen kommer att ta upp frågan i det råd som arbetar med personalutbildning i kriminalvården, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA