Dålig styrning orsak till underskott

POLISEN2004-04-28

Brister i ekonomisk styrning och organisation ligger bakom de växande ekonomiska underskotten inom Stockholmspolisen, enligt en utomstående revision.

Polismyndigheten i Stockholm dras med ett ackumulerat underskott som väntas öka till över 400 miljoner kronor år 2007. Nu har av Ulla Pålsson, kanslichef vid Stockholms tingsrätt, gjort en revision av verksamheten.

Hon rapporterar om en lång rad brister: oklart ansvar, underutvecklad verksamhetsuppföljning, dålig sammansättning av kompetens, bristande kommunikation och ineffektiv organisationsstruktur. Förståelsen för helheten är svag, konstaterar hon

En slutsats är att ledningen måste visa att ekonomin prioriteras.

Ett konkret förslag är att minska antalet polisdistrikt till tre: city, norr och söder. För närvarande finns åtta distrikt och polisområdet Arlanda. Enligt Ulla Pålsson skulle en centralisering ge större flexibilitet, bättre möjlighet till styrning, krympt administration och en tydligare organisation.

Hon bedömer också att polisen kan spara pengar genom att lägga ut delar av administrationen på entreprenad.

Andra förslag är att minska antalet chefsnivåer och att föra in mer expertkunskap om bland annat juridik och ekonomi i den högsta ledningen.

Tom Johnson

, ordförande för ST-Polisväsende i Stockholms län, skriver under på stora delar av analysen.

– På många håll har man svårt att inse att länspolismyndigheten är en myndighet. Det har bland annat lett till att det är svårt för personal att röra sig mellan distrikten.

En minskning av antalet distrikt vore därför bra, anser han. Han håller också med Ulla Pålsson om att polisen behöver chefer med expertkompetens.

– Vi har många gånger framfört att man lägger för mycket av chefsansvaret på poliser. Man har varit dålig på att rekrytera civilanställda utifrån för expertroller. Myndigheten har inte heller satsat på nuvarande civilanställda som visat ledaregenskaper.

Däremot är han kritisk till tanken att lägga ut administrativt arbete på privata entreprenörer. Det har redan provats och förkastats på andra håll, påpekar han. Dessutom är säkerhetsproblemen med entreprenörer större inom polisväsendet än på andra håll, anser Tom Johnson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA