Dålig jämställdhet i statliga bolag
De statliga bolagsstyrelserna är jämställda, men på lägre nivåer är det betydligt sämre. Det konstaterar Fackförbundet ST i en rapport.
Av 13 undersökta statliga bolag har 8 kvinnliga styrelseordföranden. 10 av 13 har en jämn könsfördelning med 40-60 procent kvinnor respektive män.
Men bortsett från bolagsstyrelserna är situationen en helt annan. Endast 3 av 13 bolag har kvinnliga verkställande direktörer. Lika få bolag har en ledningsgrupp där andelen kvinnor respektive män ligger mellan 40-60 procent.
– Vår undersökning visar att styrelserna i statliga bolag ignorerar de krav på jämställdhet som regeringen ställer på dem. Därför måste regeringen bättre följa upp hur deras direktiv efterlevs och vidta sanktioner mot de bolag som inte sköter sig, säger Annette Carnhede, STs ordförande.
28 procent av kvinnorna i statligt ägda bolag och affärsverk uppger också att de utsatts för kränkande särbehandling. Hälften av kvinnorna upplever dessutom att de inte får användning för hela sin kompetens i sitt arbete. Det visar ytterligare en undersökning, med arbetsmiljöperspektiv, som utförts på STs uppdrag.
Bolagen i undersökningen om jämställdhet
De 13 bolagen är: Akademiska hus, Apoteket, Dramaten, GreenCargo, Lernia, Operan, Posten, Samhall, SJ, Svenska spel, Svevia, Systembolaget och Teracom.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.