”Dags vidga arbetsskadebegreppet”
Arbetsskadeförsäkringen bör förändras och arbetsskadebegreppet utvidgas. Det anser fyra företrädare för LO i en debattartikel.
Arbetsskadeförsäkringen går med växande vinster. Sedan 1999 har den genererat ett överskott på över 25 miljarder kronor, skriver LO-utredarna Kjell Rautio och Renée Andersson, ombudsmannen Göran Larsson och chefen för LO-TCO Rättsskydd Claes Jansson i LO-tidningen.
Det samlade överskottet i arbetsskadeförsäkringen motsvarar åtminstone fem års utbetalningar. År 2014 beräknas det samlade överskottet motsvara tolv års utbetalningar. Anledningen till överskotten är att reglerna för arbetsskador skärptes på 90-talet. I början av 90-talet beviljades åtta av tio ansökningar om livränta, i dag är det bara tre av tio sökanden som får livränta, konstaterar de fyra debattörerna:
”Ska försäkringen få större legitimitet handlar det inte om mer eller mindre vilda privatiseringsidéer. En mer seriös och framtidsinriktad hållning är i stället att ordentligt se över lagstiftningen och regelverket, så att arbetsskadebedömningen blir mera rättssäker, rimlig och bättre anpassad till dagens moderna arbetsliv”, skriver de fyra i debattartikeln.
Bedömningarna blir väldigt olika beroende på vilken handläggare på Försäkringskassan som får hand om det enskilda ärendet, och Riksrevisionen har påpekat att systemet inte är rättssäkert, skriver de. Och lyfter fram Danmark som en förebild:
”Det handlar då bland annat om att behålla det generella arbetsskadebegrepp vi i dag utgår ifrån, men att komplettera detta med en dynamisk lista över sjukdomar/arbetsförhållanden som ger rätt till ersättning från arbetsskadeförsäkringen.”
De fyra vänder sig emot de funderingar som finns att privatisera arbetsskadeförsäkringen. Naturligtvis ligger det i försäkringsbranschens intresse att utvidga och vinna nya marknader, men att helt eller delvis privatisera försäkringen skulle enligt debattartikeln skapa ett antal problem:
- Det leder till en riskgruppsdifferentiering, där de som har lägre risk för arbetsskador gynnas i förhållande till de med riskfyllda och påfrestande arbeten.
- Samhällssolidariteten skulle slitas isär ytterligare och den sociala selektionen på arbetsmarknaden skulle öka.
- Grupper med kända risker, som äldre och personer med tidigare sjuk- eller arbetsskadehistorik, kommer att sorteras bort.
”Vi tror att det vore olyckligt om den parlamentariska socialförsäkringsutredningen gjorde den privata försäkringsbranschen till ”sanningsvittne” i denna viktiga fråga. Risken finns då att vi siktar på fel mål, det vill säga att vi gör huvudmannaskapet till huvudproblemet. Och man bör, som bekant, akta sig för att göra ”bocken till trädgårdsmästare” om man vill nå lösningar som är bra för helheten”, skriver de fyra LO-företrädarna.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.