Civilanställda utesluts i kvinnosatsning

POLISEN2008-04-22

Polismyndigheten i Stockholms län utesluter civilanställda i en långsiktig satsning på chefsutbildning för kvinnor över 45. ST-sektionens fleråriga protester har inte fått gehör.

– Det är uppenbart att män är överrepresenterade på chefsnivå. Så det är bra att det görs en satsning för att få fram kvinnor. Men den ska vara riktad till alla oavsett utbildningsbakgrund, säger Susanne Larsson-Forman, jämställdhetsansvarig i STs länssektion.

Beslutet att enbart erbjuda kvinnliga poliser chefsutbildningen har tagits av länspolismästare Carin Götblad. Hon säger till ST Press att skälet är att civilanställda kvinnor över 45 snarast är överrepresenterade på chefsbefattningar, medan kvinnorna är underrepresenterade på polissidan.

– När vi tittar på STs medlemmar borde vi kanske snarare titta på hur vi kan få in fler unga män. Mitt mål är att få en balans.

Kritisk mot uppdelningen

STs sektionsordförande Karin Svenning är först och främst kritisk till att man gör en sådan uppdelning mellan civilanställda och poliser.

– Vår uppfattning är att man ska tala om polisanställda med olika uppgifter. Vid många chefstillsättningar kan både poliser och civilanställda söka, och vi vet att kvinnor är mycket mindre benägna att göra det. Det kan ofta vara nio män och en kvinna som söker.

Kvinnor underrepresenterade

Hon håller heller inte med om att civilanställda kvinnor är överrepresenterade i chefsposition. Visserligen är 59 procent av de civilanställda cheferna kvinnor, men samtidigt består den civilanställda personalen till 70 procent av kvinnor. Män har alltså fortfarande fler chefsposter i relation till hur många män som finns bland de anställda.

Susanne Larsson-Forman tror att intresset bland ST-medlemmarna skulle vara stort om utbildningsprogrammet öppnades även för civilanställda.

– Absolut. Det finns ett allmänt chefsförsörjningsprogram där civilanställda får några platser, och det brukar alltid finnas sökande.

Susanne Larsson-Forman
Bild: Sören Fröberg
Susanne Larsson-Forman

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA