Kritik mot snabbspår för civilanställda
En ny förordning för Polisen ger civilanställda möjlighet att utbildas till poliser utan att genomgå hela grundutbildningen. Polisförbundet är mycket kritiskt.
Enligt den nya förordningen för polisutbildning ska en anställd vid Polisen eller Säpo kunna få behörighet som polisman, utan att gå igenom polisprogrammet, genom att myndigheten ser till att den anställde får den utbildning som behövs.
Nu riktar Polisförbundet stark kritik mot flera av ändringarna, i synnerhet att man vill ”snabbutbilda” civilanställda till poliser och att den nya bestämmelsen att polisens arbetsskyldighet ska gälla i hela landet.
”Från Polisförbundets sida vill vi se en utbildning till polis. Vi arbetar för en professionell polis, som har särskild utbildning och särskilda befogenheter. Att vara polis bör vara en profession. Medborgarna har rätt att vänta sig att en polis är en legitimerad yrkestitel på samma sätt som läkare. Den som arbetar som polis ska också ha den fulla utbildning som krävs för detta. Det är viktigt för medborgarnas trygghet”, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz i ett pressmeddelande.
Idén om ett utbildningsmässigt ”snabbspår” för bland annat civilanställda jurister har tidigare utretts av Rikspolisstyrelsen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.