Civilanställda får inte sköta sina arbetsuppgifter
Den civila personalen vid Länskommunikationscentralen i Stockholm får inte göra de arbetsuppgifter de anställts för. Och polisen Mats Nylén anser att de civilanställda trakasseras av poliser.
Vid Länskommunikationscentralen, LKC, i Stockholm arbetar ett 30-tal civilt anställda. De anställdes för ett kvalificerat jobb där de skulle svara på anrop och dirigera polisens bilar och trafik. Flera av dem kom från liknande uppgifter som operatörer vid SOS Alarm och Tullen. Men idag svarar de enbart på anrop. Radiokommunikation med polisens bilar får de inte ha. Det får bara de som har gått på Polishögskolan.
– De är självklart besvikna, säger Lennart Roth, ordförande vid förvaltningssektionen för ST inom Polisväsendet i Stockholm. De anställdes för en kvalificerad uppgift som de nu inte tillåts göra.
Lennart Roth tycker inte att det är rätt sätt att använda polisens resurser. Han menar att poliserna i första hand behövs i den yttre verksamheten och inte inne på polishuset.
– Jag kan förstå att de flesta cheferna inom LKC bör vara poliser, men varför civila inte ska kunna dirigera polisbilarna, det förstår jag inte.
Att civila inte tillåts att dirigera radiobilarna är ingen policy som gäller nationellt för polisen. I Skåne är situationen den omvända – där svarar poliser på anrop och de civila dirigerar polisbilarna.
– Det finns ingen logik i det hela, säger Lennart Roth.
En som tror sig ha svaret på varför en del civila inte tillåts göra sina arbetsuppgifter är polisen Mats Nylén. I en debattartikel i tidningen Sambandet, som ges ut av Polismyndigheten i Stockholms län, beskriver han hur en tyst majoritet av poliserna accepterar en liten klicks trakasserier och kränkande särbehandling av de civila kollegorna. Hur vissa poliser ”osynliggör” de civilanställda genom att prata över huvudet på dem, vägra lyssna på dem eller förlöjligar de civilanställda med motiveringen att de inte har nog kompetens.
– Och därför får de inte heller sköta de jobb som de anställts för att göra, säger Lennart Roth.
Tillförordnad Operativ chef vid LKC, polismannen Mats Näslund, förstår inte de civilas besvikelse.
– De anställdes för att svara i telefon och inget annat. Att dirigera radiobilarna är komplicerat och där måste vi ha poliser idag.
– Mats Näslund har fel, säger Lennart Roth. I platsannonserna och vid anställningsintervjuerna framgick det klart att de både skulle svara på anrop och dirigera polisbilarna. Vi (ST) var med vid intervjuerna så vi vet vad som sades.
Mats Näslund har inte heller någon förståelse för den kritik som Mats Nylén riktade till sina poliskollegor i tidningen Sambandet.
– Jag förstår inte varför han skrev det han gjorde.
Men Lennart Roth förstår.
– Mats Nylén ska ha en eloge för att han vågar stå för sina åsikter. Vi vet alla här att det är på det här sättet, att många poliser anser sig vara mer värda än den civila personalen, men det är fel. Vi är alla polisanställda och vi bidrar alla på olika sätt till att verksamheten ska fungera.
LKC
Vid LKC arbetar cirka 30 civilt anställda och ungefär 100 polismän plus deras befäl. LKC svarar på ungefär 2 000 samtal per dygn.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.