Cancersjuk slapp fängelse

JURIDIK2005-06-14

Hovrätten i Göteborg låter en cancersjuk kvinna slippa det fängelsestraff hon dömts till av tingsrätten. Hennes hälsa och ekonomiska situation gör att hovrätten nöjer sig med en villkorlig dom.

Kvinnan hade under ett par års tid som ekonomiansvarig i ett radio/tv-företag förskingrat 600 000 kronor från sin arbetsgivare. Så småningom berättade hon själv för en av företagets delägare vad hon gjort.

Tingsrätten konstaterade att hon gjort sig skyldig till grov förskingring, genom att systematiskt lura sin arbetsgivare under en lång period och på betydande belopp. Tingsrätten fäste inget avseende vid att kvinnan led av fibromyalgi och opererats för en allvarlig cancersjukdom, utan dömde henne till åtta månaders fängelse.

Efter överklagande togs målet upp av Hovrätten för Västra Sverige. Där redovisades en ny utredning om kvinnans hälsa, där det framgick att hon var sjukskriven och arbetslös och nyligen blivit opererad för cancer vid Akademiska sjukhuset och skulle genomgå cellgiftsbehandling.

På grund av att hennes hälsoläge är komplicerat anser hovrätten att man bör undvika en påföljd inom kriminalvården. Hon ådöms inte heller något bötesstraff, av hänsyn till hennes övriga skuldbörda. Ett hovrättsråd ville att tingsrättens dom skulle stå fast.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA