Bröt mot medbestämmandelagen

POLISEN2009-09-25

Polisen i Kalmar ska betala skadestånd till ST för brott mot medbestämmandelagen. Enligt arbetsgivaren handlar det om formaliafel, men ST håller inte med.

Polisen i Kalmar har medgett att man brutit mot medbestämmandelagen, mbl, och ska därför betala 10 000 kronor i skadestånd till ST.

Bakgrunden är att man tagit in väktare från privata vaktbolag som ska bevaka arresterna i länet.

ST anser att alla arrestvakter ska vara fast anställda och har gjort en egen kalkyl för att visa att det inte lönar sig att hyra in väktare.

– Egen personal har bättre utbildning och kan jobbet bättre. När det är mindre att göra i arresten kan de göra annat, menar STs sektionsordförande Bo Gustafsson.

Enligt honom tog arbetsgivaren ingen som helst hänsyn till STs kalkyl. Och beslutet fattades utan föregående mbl-förhandling.

Ulf Ericsson, operativ chef för polisen i Kalmar, medger att det fanns brister i hur förhandlingarna hanterades.

– Men facket har varit delaktigt i hela beredningsprocessen. När det gäller mbl-förhandlingarna rörde det sig om formaliafel. Vi hade en mbl-förhandling men lämnade protokollet för sent, säger Ulf Ericsson.

Men den historieskrivningen håller Bo Gustafsson inte med om.

– Det var vi som begärde en förhandling. I samband med den fick vi veta att ett beslut redan var fattat.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA