Bolag betyder kortare semester

LUFTFART2006-01-17

Säkerhetskontrollen vid Landvetters flygplats ska tas över av ett eget bolag som bildas av Luftfartsverket. För de anställda blir konsekvensen färre semesterdagar. I övrigt behåller de flertalet förmåner i nuvarande avtal.

Av:  Eva Spira

Ett beslut av regeringen krävs innan bolaget bildas. Men Luftfartsverkets gd Lars Rekke räknar med att det sker de närmaste månaderna.

Det var för att minska kostnaderna som Luftfartsverket beslöt att antingen lägga ut kontrollen på entreprenad eller bilda eget bolag. Facket föredrog det senare.

– Men det var som att välja mellan pest och kolera, säger Thomas Blomqvist, sektionsordförande för ST inom Luftfartsverket. Han befarar att bolagsbildningen öppnar för att fler verksamheter läggs ut på entreprenad.

Det kollektivavtal som har tecknats ger de anställda 25 semesterdagar, jämfört med de 34 dagar som de flesta har idag.

Får behålla andra förmåner

De som fyllt 55 år får behålla sina semesterdagar. De som jobbat mer än tolv år i Luftfartsverket har kvar nuvarande antal semesterdagar under en övergångsperiod på tre år, medan övriga får behålla dem ett år.

Rikskupongerna tas också bort.

– Men vi behåller övriga ledighetsdagar och andra förmåner som fri läkarvård. På så sätt är avtalet bättre än för branschen i övrigt. De anställda får också behålla sin arbetsplats, vilket de sannolikt inte fått med en privat entreprenör, säger Thomas Blomqvist.

Luftfartsverkets bolag ska vara med och konkurrera vid nästa upphandling av bevakningsverksamheten vid Arlanda, Sturup och Bromma. Idag sköts den av privata entreprenörer. Även andra verksamheter kan bli aktuella.

– Jag hoppas att vi kan ha en större del av bevakningen i egen regi. Det skulle vara bra både för konkurrensen och för vår egen kompetensuppbyggnad, säger Lars Rekke.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA