Bestörtning råder på Kronofogden

KRONOFOGDEN2008-10-20

I början av november väntas förhandlingarna om uppsägningar inom Kronofogden vara klara. Medlemmarna har reagerat med bestörtning på krisbeskedet, enligt facket.

– Folk frågar hur i herrans namn det kunde bli på det här viset. Man fick insikt för sent om att skilsmässan från Skatteverket blev dyrare än beräknat, säger STs avdelningsordförande Ola Bergström.

Den slutliga bodelningen mellan de två myndigheterna skedde vid årsskiftet, och strax dessförinnan stod det klart att resultatet skulle bli ett stort underskott för Kronofogden. Arbetsgivaren har varslat om uppsägning av 150 personer på 29 orter. Denna vecka förhandlar parterna om antalet på varje ort, därefter listas de turordningskretsar som avgör vilka individer som sägs upp.

Neddragningen sker nästan enbart inom den största enheten, indrivning. Där minskar bemanningen med nästan tio procent, och det kommer enligt Ola Bergström att få stora konsekvenser.

– Och det förstår arbetsgivaren. Vi kommer att titta på vilka åtgärder som måste vidtas för att inte allt bara ska braka samman.

De flesta uppsägningar kommer att drabba grupperna assistenter och kronoassistenter, beroende på att myndigheten anser sig behöva den kompetens som kronoinspektörer och jurister/kronofogdar har.

De uppsagda kommer att kunna söka ett femtontal lediga jobb på olika håll i landet, och man förhandlar nu om ekonomisk hjälp vid pendling. Däremot blir det av kostnadsskäl inget generellt erbjudande om tidigarelagda pensioneringar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Inga Löfgren (ej verifierad) tis, 10/21/2008 - 14:53
Det är som vanligt vi längst ner i hierarkin som får sparken när ledningen inte har någon framförhållning, fy och usch. Är det ingen som kan kvalitets-säkra dom som bestämmer?

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA