Begränsad lärartid i högskolan
Var femte student på samhällsvetenskapliga utbildningar har fyra timmar lärarledd undervisning per vecka eller mindre. Antalet timmar har inte ökat de senaste fem åren. Det framgår av en undersökning från Jusek.
Trots de satsningar på ökad kvalitet som genomförts de senaste åren har studenterna lika lite undervisningstid som för fem år sedan, visar Juseks nya undersökning. Studenter i juridik, ekonomi, systemvetenskap, personalvetenskap och andra samhällsvetenskapliga utbildningar har i genomsnitt åtta timmar lärarledd tid i veckan. 20 procent av de tillfrågade studenterna uppgav att de hade fyra timmar eller mindre av lärarledd undervisning per vecka.
Enligt Jusek har antalet lärarledda timmar inte ökat jämfört med 2009 års undersökning. Undersökningen visar att staten satsar nästan dubbelt så mycket på utbildningar inom naturvetenskap och teknik som inom samhällsvetenskap och humaniora, cirka 94 000 kronor jämfört med 48 000 kronor per helårsstudent.
”Alla studenter borde erbjudas minst tio timmars undervisning i veckan. För att uppnå det behöver politikerna satsa minst en miljard kronor ytterligare om året på samhällsvetenskap och humaniora”, skriver Juseks vd Magnus Hedberg i ett pressmeddelande.
En majoritet av heltidsstudenterna i undersökningen lägger 20 timmar eller mindre på självstudier en vanlig vecka. Bara var femte lägger mer än 30 timmar per vecka åt att plugga på egen hand.
”Det blir en negativ spiral. Om studenterna upplever att kraven och förväntningarna är låga studerar de mindre. Risken är att kraven då sänks ytterligare för att studenterna ska klara av studierna”, säger Magnus Hedberg.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.