Annons:

Begränsad förändring efter metoo-uppropen

ARBETSMILJÖ2019-11-06

Mer än sju av tio har inte märkt av någon förändring på sin arbetsplats efter metoo-uppropen, enligt en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av TCO.

På uppdrag av TCO har Novus ställt frågor till 1 172 yrkesverksamma i Sverige om hur de uppfattar att deras arbetsplats har påverkats av metoo-uppropen hösten 2017. 72 procent svarar att de inte har märkt av någon skillnad. Var femte, 19 procent, uppger att de har märkt en skillnad före och efter #metoo på sin arbetsplats. En av tio, 9 procent, är osäkra på om de har märkt någon skillnad.

Bland dem som har märkt en skillnad efter metoo-uppropen uppger många att det råder en större medvetenhet om sexuella trakasserier och att det inte är lika okej att dra skämt med sexuellt innehåll.

På frågan ”Är det tydligt på din arbetsplats vem du ska vända dig till om du eller någon annan blir utsatt för sexuella trakasserier?” svarar fyra av fem ja.

Var tredje svarar jakande på frågan ”Har din arbetsgivare tagit frågan om sexuella trakasserier på större allvar de senaste två åren?”. Lika många svarar att arbetsgivaren inte tar frågan på större allvar och den sista tredjedelen svarar att de inte vet. En av fyra önskar att deras arbetsgivare skulle göra mer för att förebygga och hantera sexuella trakasserier.

Totalt anser mer än varannan att metoo-uppropen lett till en förbättrad arbetsmiljö på din arbetsplats. Drygt var tredje säger att de inte vet om metoo-uppropen har lett till en bättre arbetsmiljö. Bara var tionde anser att uppmärksamheten kring metoo har lett till förbättrad arbetsmiljö på arbetsplatsen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA