Barnafödande ger sämre lön

TCO2008-05-21

Att föda barn gör kvinnors möjligheter till karriär och löneutveckling sämre. För männen gäller motsatsen – att bli pappa gynnar löneutvecklingen. Det visar en ny TCO-undersökning.

”Det är oacceptabelt att barnafödande fortfarande missgynnar kvinnor på arbetsmarknaden lönemässigt. Detta visar att arbetslivet fortfarande är fullt av värderingar som inte hör hemma i ett modernt samhälle”, säger TCOs ordförande Sture Nordh i ett pressmeddelande.

TCO har undersökt sambandet mellan lön, arbetsinkomst och familjetyp för män och kvinnor mellan 25 och 40 år. Lönemässigt är det en nackdel att vara kvinna i arbetslivet – och det högsta priset betalar de kvinnor som blir mamma.

Sämst löneutveckling har mammor som jobbar i kommunal sektor. Lönespridningen är betydligt mindre bland de kommunalt anställda kvinnorna än bland de privatanställda. En kvinna utan barn i privat sektor tjänar i genomsnitt 22 400 kronor per månad och i offentlig sektor 20 000 kronor. Topplönerna för kvinnor utan barn ligger i privat sektor på 35 000 kronor och i kommunal sektor på 25 900 kronor.

För kvinnor som fött barn blir inkomsterna lägre – för sammanboende med barn i privat sektor är de 22 100 kronor och 19 700 för den som är kommunanställd. För männen är bilden den motsatta – både i kommunal och privat sektor har sammanboende män med barn högre lön än andra grupper.

”Vi tycker att det är ytterst utmanande att offentliga arbetsgivare år 2008 i Sverige tillåter sig att ha en sådan lönepolitik. Är du kvinna i arbetslivet i offentlig sektor idag är du lönemässigt placerad sist i kön”, säger Sture Nordh.

Motsvarande jämförelser av hur föräldraskap påverkar lönen har inte gjorts för den statliga sektorn, förklarar rapportförfattaren Lena Orpana.

Sifferunderlaget kommer från SCB.

Sture Nordh <br>
Bild: Jann Lipka
Sture Nordh <br>

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA