Avtalsförslag hotar turordningsregler

LAS2013-11-26

Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv vill tona ned turordningsreglerna i LAS. I ett förslag till privattjänstemännen i PTK vill arbetsgivarna att anställningstid ska ersättas med kompetens.

Tidningen Arbetet har läst förslaget från Svenskt Näringsliv till PTK. I ett särskilt avtal om turordning föreslås att ett icke fastställt antal tjänstemän per driftsenhet, oavsett turordningskretsar, får undantas från turordning. Konsekvensen blir att alla arbetsgivare, oavsett företagets storlek, får rätt att undanta tjänstemän från turordningen, skriver Arbetet.

Dessutom föreslås att arbetsgivaren får rätt att besluta om undantag, oavsett vad facket anser i förhandling:

”Om den fackliga motparten efter en diskussion om indelning i organisatoriska enheter har en annan uppfattning än arbetsgivaren (…) bestämmer arbetsgivaren om indelningen”, citerar Arbetet ur avtalsförslaget.

Det är också enligt förslaget upp till arbetsgivaren att utifrån kompetens välja mellan vilka tjänstemän som ska få fortsatt arbete.

PTKs utgångspunkt i förhandlingarna är att få till omställningsregler som innefattar livslång kompetensutveckling och ökat stöd till tjänstemän som förlorar jobbet att kunna ta sig tillbaka till arbetslivet.

”Så länge förhandlingarna pågår vill jag inte diskutera eller kommentera olika förslag. Men det är väl känt att arbetsgivarna under lång tid argumenterat för kompetens som en mer avgörande faktor än anställningstid vid uppsägningar”, säger PTKs chefsförhandlare Niklas Hjert till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av sam (ej verifierad) tis, 11/26/2013 - 09:42
Om facket inte tar strid här så har man misslyckats att kämpa för dom grundläggande rättigheterna radikalt!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA