Bild: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Återhållsamhet präglar vårändringsbudget

STATSBUDGET2023-04-17

Några myndigheter kan få ekonomiska tillskott i år om förslagen i regeringens vårändringsbudget för 2023 går igenom. Kriminalvården, Säpo och Livsmedelsverket hör till dem som föreslås få ökade anslag.

Som Publikt tidigare har rapporterat föreslås Kriminalvården få ett tillskott på 300 miljoner kronor under 2023 för att förstärka sin kapacitet. I sitt budgetäskande tidigare i våras begärde myndigheten 750 miljoner kronor. Resurserna behövs för att möjliggöra lönestrategiska satsningar och för att fullfölja planen för platsutbyggnad, skrev myndigheten då i ett pressmeddelande.

Säkerhetspolisen, Säpo, föreslås få sitt anslag för 2023 höjt med 50 miljoner kronor. Det motiveras med att antalet attentatshot i underrättelseflödet ökat och att Sverige anses stå i ökat fokus från våldsbejakande islamism.

Regeringen vill ge Arbetsförmedlingen 50 miljoner kronor i höjt förvaltningsanslag i år för att myndigheten ska klara att hantera en ökad arbetslöshet i spåren av lågkonjunkturen. Det finansieras dock ”inom myndigheten”, genom att anslaget för arbetsmarknadspolitiska program minskas i motsvarande mån. Och redan nästa år minskas anslaget.

En annan myndighet som föreslås få ökat anslag för 2023 är Livsmedelsverket, som regeringen vill ge ytterligare 20 miljoner kronor för att stärka beredskapen vad gäller försörjning. Myndigheten ska bland annat genomföra övningar inom krisverksamhet och förbättra sin förmåga att analysera och hantera farliga ämnen i livsmedelskedjan. Det sistnämnda gäller även Statens veterinärmedicinska anstalt, som får 3 miljoner kronor extra. Som motivering nämns ”den säkerhetspolitiska utvecklingen i Sveriges närområde”.

Konkurrensverket föreslås få ett tillskott på 11 miljoner kronor för att stärka sin tillsyn, inte minst av konkurrenssituationen i dagligvaruhandeln. Regeringen ger också myndigheten i uppdrag att analysera konkurrenssituationen och hur priserna ökat i förhållande till kostnaderna. Uppdraget ska genomföras tillsammans med Konjunkturinstitutet, som får ytterligare 1 miljon kronor.

Flera besparingar i vårändringsbudgeten gäller resurser som den förra regeringen ansåg skulle komma att behövas i samband med en planerad havsmiljöproposition. Den nya regeringen har deklarerat att den inte kommer att lägga fram en sådan proposition, och det medför bland annat att länsstyrelserna föreslås få minskade anslag med drygt 60 miljoner kronor i år. Även Havs- och vattenmyndigheten får en anslagssänkning av samma skäl, med 5 miljoner kronor.

En annan besparing på miljöområdet är det kompetenslyft för klimatomställningen som den förra regeringen planerade, men som nu slopas om regeringens vårändringsbudget röstas igenom av riksdagen. Pengarna, 50 miljoner kronor, föreslås i stället gå till en satsning på yrkeshögskolan.

Fler förslag i vårändringsbudgeten

  • ​​​​​​Bolagsverket föreslås få 10 miljoner kronor för att utveckla en ny plattform för sajten verksamt.se. Den nuvarande sajten ska stängas under 2025.
  • Lantmäteriet bör få 20 miljoner kronor för att anpassa standarden för geografiska data i enlighet med en EU-förordning, skriver regeringen.
  • Skatteverket föreslås få 25 miljoner kronor mindre i anslag, som i stället förs till ett anslag för omstrukturering och genomlysning av statligt ägda företag. Regeringen konstaterar att Skatteverket i och med detta inte kommer att kunna genomföra viss inplanerad verksamhet.
  • Skolverket föreslås få 32,5 miljoner kronor, det mesta till riktade insatser till huvudmän i skolan. Delar av tillskottet går till att fortbildning i specialpedagogik, för att förbättra stödet till barn och unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Även Specialpedagogiska skolmyndigheten får 2,5 miljoner kronor extra för arbetet kring neuropsykiatriska funktionsvariationer.
  • Statens haverikommission bör få ett ökat anslag anser regeringen, från 50 till närmare 75 miljoner kronor för de undersökningar som görs av hål i Estonias skrov. 
  • Tillväxtverket ska verka för en ”nyindustrialisering” av norra Sverige, och föreslås få ett tillskott på 5,5 miljoner kronor i år. Men delar av detta ska läggas på en översyn av hur myndigheten använder sina anslag, en granskning som Ekonomistyrningsverket ska genomföra.
  • Vinnovas anslag för forskning och utveckling föreslås minska med 25,5 miljoner kronor.
  • Yrkeshögskolan föreslås få 70 miljoner kronor extra redan i år, samtidigt som bidragen till kommunal vuxenutbildning ökar med 500 miljoner kronor. Båda höjningarna sker mot bakgrund av lågkonjunkturen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Statsbudgeten
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA