Arbetstagarna ofta vinnare i AD

ARBETSRÄTT2012-12-07

De senaste två åren har arbetstagarna vunnit fler mål i Arbetsdomstolen än arbetsgivarna. Det skriver tidningen Arbetet.

Under 00-talet vann arbetsgivarna en majoritet av målen i Arbetsdomstolen. Men nu är förhållandet omvänt.



Enligt Arbetets granskning har arbetstagarorganisationerna hittills i år vunnit 51 fall medan arbetsgivarna vunnit 19. Nio fall har lett till förlikning eller kan ses som oavgjorda.



Dan Holke, jurist på LO-TCO Rättsskydd anser att orsakerna till omsvängningen ska sökas hos arbetsgivarna.



”Arbetsgivarna ifrågasätter allt oftare saker som förut varit självklara. Exempelvis hur olika bestämmelser i kollektivavtal ska tolkas. Plötsligt hävdar de att det inte alls är så man har tillämpat avtalen”, säger han till Arbetet.



Jonas Stenmo, chef på arbetsrättsenheten på arbetsgivarorganisationen Almega, är inne på samma spår.



”Om fler domar går arbetstagarnas väg kan det bero på att fler arbetsgivare driver ärenden som vi kanske borde ha löst förhandlingsvägen”, säger han till tidningen.



Sedan två år krävs också prövningstillstånd för att Arbetsdomstolen ska ta upp en dom som avgjorts i tingsrätten. Det kan ha påverkat utfallen, enligt Jonas Stenmo.



Enligt Arbetet anser också många fackförbund att styrkeförhållandena i AD har ändrats, sedan en av de fyra fast anställda domarna gått i pension. Den numera pensionerade domaren dömde dubbelt så ofta till arbetsgivarens fördel än övriga tre domare. Det visade tidningen Dagens Arbete i en granskning för ett par år sedan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA