Arbetsförmedlingen har till 11 februari på sig att reagera på Arbetsmiljöverkets underrättelse om kommande krav på åtgärder.
Bild: Monika Manowska
Arbetsförmedlingen har till 11 februari på sig att reagera på Arbetsmiljöverkets underrättelse om kommande krav på åtgärder.

Arbetsmiljöverket vill se åtgärder i region syd

ARBETSFÖRMEDLINGEN2020-01-23

Arbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.

Som en följd av Arbetsförmedlingens numera bromsade omstöpning lämnade över 40 procent av de 1 600 anställda inom region syd myndigheten på kort tid förra året.

Det innebär att förutsättningarna för den personal som finns kvar att kunna klara av sitt uppdrag är obefintlig, enligt den anmälan som huvudskyddsombudet Dan Ribbenborg lämnade in till Arbetsmiljöverket i december.

Strax innan jul besökte Arbetsmiljöverket myndigheten för en inspektion, och nu får Arbetsförmedlingen några veckor på sig att komma med synpunkter på de krav Arbetsmiljöverket avser att ställa. Kraven handlar bland annat om att myndigheten måste se till att alla känner till vilka arbetsuppgifter som ska prioriteras när den tillgängliga tiden inte räcker till, och att resurserna är anpassade till kraven i arbetet.

– Inspektörerna har gått på vår linje, som jag ser det. När det gäller arbetsbelastningen är man tydlig med att det måste till åtgärder som sedan följs upp ordentligt, säger Dan Ribbenborg till Publikt.

Ungefär samtidigt som Arbetsmiljöverket lämnade över sin så kallade underrättelse till Arbetsförmedlingen i region syd presenterade myndigheten en åtgärd på nationell nivå, enligt Dan Ribbenborg.

I den organisation som sjösattes under 2019 ansvarade fyra olika chefer för vart och ett av de fyra verksamhetsområdena arbetssökande, arbetsgivare, it och kundtjänst. Nu stuvar Arbetsförmedlingen om så att dessa ersätts av en gemensam chef.

– Det är en stor förändring. En chef har lättare att få en överblick över vad som behövs i samtliga verksamhetsområden, och det här kan åtminstone vara en början till en lösning, säger Dan Ribbenborg.

Enligt Marie Klasson, Arbetsförmedlingens biträdande regionchef i syd, kommer regionledningen i nästa vecka att ha möten för att sammanställa en åtgärdsplan.

– Vi tittar så klart på de krav och frågeställningar som Arbetsmiljöverket har och vi jobbar igenom dem just nu. Det här är ett pågående arbete och många av de frågeställningar som vi mötts av är egentligen inget nytt för oss, säger hon till Publikt.

Kan du ge några exempel på vad som kommer att stå i åtgärdsplanen?

– Vi jobbar med ständiga prioriteringar och det handlar om att stödja chefer och medarbetare i de prioriteringar vi tvingas göra utifrån de förutsättningar som nu finns, säger Marie Klasson.

När Arbetsförmedlingen lämnat sina synpunkter kommer Arbetsmiljöverket antagligen komma med ett föreläggande. Det innebär i så fall att myndigheten måste vidta de åtgärder som Arbetsmiljöverket kräver senast 31 maj, annars hotar vite.

Dan Ribbenborg, huvudskyddsombud Arbetsförmedlingen i region syd.
Bild: Privat
Dan Ribbenborg, huvudskyddsombud Arbetsförmedlingen i region syd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Tuff arbetsbelastning kan leda till vite

ARBETSFÖRMEDLINGEN2020-04-22
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA