Reformeringen av Arbetsförmedlingen går vidare. Nu får myndigheten 1 miljard kronor för att successivt öka upphandlingen av externa aktörer som ska ta över matchningen på arbetsmarknaden.
Bild: Peter Kroon/Arbetsförmedlingen
Reformeringen av Arbetsförmedlingen går vidare. Nu får myndigheten 1 miljard kronor för att successivt öka upphandlingen av externa aktörer som ska ta över matchningen på arbetsmarknaden.

Skyddsombud kritiskt till arbetsgivarens svar

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-12-19

Arbetsmiljöverket har lovat skyddsorganisationen inom Arbetsförmedlingen i region syd ett inspektionsbeslut innan jul. Oavsett vad det blir duckar arbetsgivaren för sitt ansvar, enligt huvudskyddsombudet Dan Ribbenborg. ”Man har en förklaring till varför det har blivit som det blivit, men man svarar fortfarande inte på en enda av våra frågor”, säger han till Publikt.

Efter att skyddsorganisationen i region syd anmält Arbetsförmedlingen för bristande arbetsmiljö, något som Publikt skrivit om tidigare, var Arbetsmiljöverkets inspektörer på besök i veckan.

– Det gick bra. Vi fick framföra vad vi ville och arbetsgivaren fick lägga fram hur de ser på situationen. Men inspektörerna var professionella och sade inget om vartåt det lutar, säger huvudskyddsombudet Dan Ribbenborg till Publikt.

Vanligtvis får man ett muntligt utlåtande direkt efter inspektionen, men den här gången blev det inte så, enligt Dan Ribbenborg. Inspektörerna lovade i stället att återkomma med ett skriftligt utlåtande innan jul. Något som annars brukar dröja flera månader, säger han.

– Det är såklart positivt eftersom det här blir en vägledning till hur vi ska göra framöver. Säger de att skyddsorganisationen har fel måste vi ta ställning till det och vice versa om de menar att arbetsgivaren har fel, säger han.

Sedan han gjorde sin anmälan har situationen kring arbetsmiljön inte förändrats, anser han. I och med regeringens förtydligande i regleringsbrevet om att myndigheten ska erbjuda verksamhet även på de platser där kontor lagts ned har pressen på personalen snarare ökat, säger Dan Ribbenborg.

– Vi har ju inte förmågan att bemanna alla de här kontoren, även om man skulle öppna dem igen. Anledningen till att vi har flyttat ihop är ju att vi är så få att vi inte kan bemanna verksamheten.

Enligt honom blir effekten bland annat att personal måste förflytta sig mellan olika orter i högre utsträckning än vad man gör i nuläget.

– På små kontor har man redan fått stänga vid flera tillfällen då man har varit för få för att kunna ha öppet. Detta är inte bra för förtroendet, säger Dan Ribbenborg.

Dan Ribbenborg, huvudskyddsombud Arbetsförmedlingen i region syd.
Dan Ribbenborg, huvudskyddsombud Arbetsförmedlingen i region syd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA