Arbetsmiljöproblem vid universitet

HÖGSKOLAN2010-09-03

Den teologiska fakulteten vid Uppsala universitet får skarp kritik efter en extern granskning. Djupgående arbetsmiljöproblem har lämnats utan åtgärd under många år, enligt rapporten.

På uppdrag av universitetets personalavdelning har forskaren Ingrid Pincus, verksam vid Örebro universitet, genomfört en granskning av situationen på den teologiska fakulteten.

Enligt rapporten har ledningen för teologiska fakulteten i 15 års tid negligerat missförhållanden på arbetsplatsen. Detta trots återkommande signaler från läkare, studenter, anställda, och flera arbetsmiljöundersökningar. Det har handlat om grova kränkningar av enskilda och grupper, och om organisatoriska och administrativa brister som gått ut över studenters och anställdas arbetssituation. Därtill har fakulteten dragits med alarmerande sjukskrivningstal i flera år, särskilt för kvinnor, skriver Upsala Nya Tidning, UNT.

”Jag har under utredningsarbetet slagits av den oerhörda stumheten hos fakultetsledningen, den auktoritära stil som verkar råda, och den brist på respekt man har visat de anställda som träder fram och pekar på problem”, säger Ingrid Pincus till tidningen.

Enligt utredningen är det särskilt kvinnliga anställda och studenter som farit och fortfarande far illa. Fyra arbetsmiljöundersökningar som genomförts sedan förstärker bilden.

”Stämningen på teologen liknar mest en sekt. Det är hemskt att vistas här, men jag måste för pensionens skull. Många som är utsatta vågar inte slå tillbaka. Jag ser inga utsikter att det ska bli bättre”, säger professor Peter Schalk till UNT.

Som ett resultat av Ingrid Pincus rapport planerar nu universitetets personalavdelning ännu en arbetsmiljöundersökning, den sjätte i ordningen.

”För mig tycks alla undersökningar vara en del i en strategi att skjuta på problemen. Undersökningarna pekar i samma riktning och fakulteten måste ta hjälp av expertis”, säger Inger Pincus själv.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA