Arbetsmiljö kan påverka upphandling

UPPHANDLING2009-12-15

Arbetsmiljöhänsyn ska få påverka beslut i offentlig upphandling. Det föreslår Styrmedelsutredningen, som har lämnat sitt slutbetänkande till regeringen.

Styrmedelsutredningen har sett över behov och möjligheter att införa nya styrmedel på arbetsmiljöområdet. Syftet har varit att öka incitamenten för arbetsmiljöarbete genom att göra arbetsmiljön till ett konkurrensmedel.

Utredningen föreslår att det ska ställas arbetsmiljökrav på den som lägger anbud på en tjänst i offentlig upphandling. Den som inte uppfyller grundläggande krav i arbetsmiljölagen om riskbedömning ska uteslutas vid en upphandling. Samma krav ska ställas på utländska arbetsgivare som lägger anbud på arbeten i Sverige.

Utredningen föreslår också att arbetsmiljöutbildning blir obligatoriskt i vissa högskoleutbildningar, till en början civilingenjörs- och civilekonomutbildningar.

”Det är nödvändiga kunskaper för den som ska vara chef och den som ska ha en funktion som konstruktör av väsentliga delar av arbetsmiljön”, skriver utredningen.

Utredningen anser att det också i fortsättningen ska vara obligatoriskt för företag att redovisa sjukfrånvaron i årsredovisningen. Uppgifter om sjukfrånvaron kan ge viktig information om arbetsmiljöförhållanden för presumtiva kunder, leverantörer och arbetssökande, anser utredningen.

Styrmedelsutredningen har letts av den särskilde utredaren Bertil Remaeus med en referensgrupp med bland annat representanter för arbetsmarknadens parter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA