Trafikljus för arbetsmiljön

ARBETSMILJÖ2009-04-21

En statlig utredning föreslår ett nytt system för arbetsmiljöarbetet. Med dansk förebild föreslås ett system där rött, gult eller grönt ska markera kvalitén för arbetsmiljön.

Bakom Styrmedelsutredningen står enmansutredaren Bertil Remaeus, överdirektör på Arbetsmiljöverket. I ett första delbetänkande föreslår utredningen att Sverige inför ett system för arbetsmiljöövervakning som bygger på den modell som används i Danmark. Om förslagen genomförs kommer 700 nya arbetsmiljöinspektörer att behöva rekryteras inom fem år. Statens kostnader för den ökade satsningen på arbetsmiljöarbetet skulle bli 800 miljoner kronor årligen.

Utredaren föreslår att alla arbetsplatser ska inspekteras under en femårsperiod. Inspektionen ska resultera i en övergripande bedömning av läget för arbetsmiljön i en trafikljusmodell, där brister resulterar i rött ljus och en god arbetsmiljö i grönt. Gult innebär att någon bedömning ännu inte gjorts.

”En fördel med ett system inom vilket samtliga arbetsställen blir besökta är, utöver att riskfyllda arbetsplatser identifieras, att fler verksamheter och fler människor nås av tillsynen och därmed information om kraven på och nyttan av en bra arbetsmiljö. Detta kan höja medvetandet om arbetsmiljöfrågorna och deras betydelse för såväl hälsa och säkerhet som verksamheten i sig” skriver utredningen i sitt betänkande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA