Fler asylsökande pressar anställda
I september ökade antalet asylsökande till Sverige explosionsartat. »Det är stressigt. Så här känns det i kroppen«, säger Magid Hamidi på Migrationsverkets ansökningsenhet i Solna. Han håller ut armarna och skakar på händerna. Nu vill arbetsgivaren införa skiftarbete.
Det är fullsatt och känns instängt i väntrummet på asylmottagningen i Solna. På högra väggen finns receptionen, fem luckor i väggen dit de sökande kallas fram.
Under september ansökte nästan 8 000 personer om asyl i Sverige, vilket är fyrtio procent fler än i augusti. Orsaken är att fler syrier nu kan få permanent uppehållstillstånd.
Hittills i år har man i Solna tagit emot 6 384 asylsökande, varav 1 558 kom i september. Trycket varierar dock från dag till dag. De anställda vet sällan förrän dagen innan om det ska komma en eller fyrtio personer med buss från Malmö.
ST-medlemmen och assistenten Magid Hamidi jämför arbetssituationen med den under Balkankrigen.
Han säger att jobbet blivit mer pressat sedan Migrationsverket bestämt att receptionen ska vara öppen sex timmar per dag i stället för tre och en halv som tidigare.
– Om jag tar emot någon strax före min lunchtid kan det ta två minuter eller tjugo. Då får jag bara 15 till 20 minuters lunch.
Magid Hamidi ser ingen snabb lösning. Även om enheten är lovad förstärkning tar det tid att »faddra« upp nya, som han säger.
Nu vill arbetsgivaren även införa skiftarbete. Förslaget är att öppettiderna ska vara måndag till torsdag mellan klockan 8 och 20. Det oroar honom.
De flesta i personalen är emot skiftjobb, säger ST-medlemmen Matilda Langer.
– Ovissheten kring arbetstider och rutiner skapar mer oro och stress än arbetsbelastningen. Stressen ligger i att förutsättningarna plötsligt ändras.
Arbetsplatsombudet Safiyeh Hedayati ochskyddsombudet Annie Ingemansson bedömer att de flesta anställda trots allt har kunnat hantera det ökande antalet asylsökande på ett bra sätt.
– Visst är folk stressade. Men det är väldigt individuellt hur man reagerar, säger Safiyeh Hedayati.
Just i dag har de förstärkning av fyra personer från andra enheter, men det har varit fler.
– Utan dem hade det periodvis varit betydligt mer ansträngt, säger Annie Ingemansson.
När det var som värst jobbade många anställda övertid, både på kvällar och helger. I Malmö, där ST-medlemmen Åke Pekkarinen är huvudskyddsombud, har man haft en liknande situation.
– Vi räddas av att folk är extremt lojala och jobbar 12 till 14 timmar per dygn. Jag tror inte riktigt att ledningen har förstått hur nära vi är att kollapsa. Eller att systemet ska braka ihop.
Migrationsverkets personaldirektör Marie-Louise Koskinen medger att myndigheten drar på sig för mycket övertid.
– Vi måste beakta kundperspektivet och tillgängligheten. Övertid kan tillämpas en kortare tid, men det är ingen lösning på längre sikt.
Hon säger att schemaläggningen av skiftarbetet kommer att genomföras i dialog med medarbetarna. ST har begärt förhandling om frågan.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.