Arbetsgivarverket ska stötta arbete mot hot och våld
Regeringen ger Arbetsgivarverket i uppdrag att stödja myndigheternas arbete mot hot, våld och trakasserier mot statsanställda. ”Att känna sig trygg på jobbet är en förutsättning för att upprätthålla en rättssäker förvaltning”, kommenterar civilminister Erik Slottner, KD, uppdraget i ett pressmeddelande.
Förekomsten av hot, våld och trakasserier som riktas mot statsanställda är en utmaning för statsförvaltningen, skriver regeringen i pressmeddelandet, och slår fast att statsanställda ska kunna känna sig trygga på arbetet.
Enligt regeringen bedrivs ett omfattande arbete på myndigheterna, men fler åtgärder behöver vidtas. Arbetsgivarverket, en förvaltningsmyndighet som även är arbetsgivarorganisation för statliga arbetsgivare, får därför i uppdrag att verka för att stödja, skapa goda förutsättningar för och främja erfarenhetsutbyte mellan myndigheter i deras arbete mot hot, våld och trakasserier som riktas mot statsanställda.
”Det är mycket allvarligt när statsanställda utsätts för hot, våld och trakasserier. Särskilt bekymmersamma är den organiserade brottslighetens påverkansförsök. Att känna sig trygg på jobbet är en förutsättning för att upprätthålla en rättssäker förvaltning. Uppdraget är ett led i regeringens prioriterade arbete mot korruption och otillåten påverkan”, kommenterar civilminister Erik Slottner uppdraget i pressmeddelandet.
I ett eget pressmeddelande välkomnar Arbetsgivarverket regeringens uppdrag:
”Regeringen framhåller att förmågan att motverka hot, våld och trakasserier mot statsanställda är av central betydelse för statens verksamhet och kompetensförsörjning. Arbetsgivarverket delar denna uppfattning och ser fram emot en fördjupad dialog med regeringen om vårt arbete med medlemmarna för en ökad trygghet och säkerhet i de statliga verksamheterna”, betonar Arbetsgivarverkets generaldirektör Christina Gellerbrant Hagberg.
Arbetsgivarverket lyfter i pressmeddelandet fram sitt pågående arbete i olika forum och med olika arbetsmetoder. Myndigheten organiserar bland annat nätverk för arbetsmiljö, och parterna inom det statliga avtalsområdet arbetar sedan flera år med frågan om hot och våld inom ramen för Partsrådets arbetsmiljöarbete.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.