Arbetsgivare positiv till senare pension
Arbetsgivarverket ställer sig i huvudsak positivt till Pensionsåldersutredningens förslag. Verket tycker det är lika viktigt att människor kommer in i arbetslivet tidigare, som att de jobbar längre.
Arbetsgivarverket har lämnat sitt remissvar på Pensionsåldersutredningen. Enligt verket har utredningen lyft fram ett antal konstruktiva förslag. Men arbetsgivarna är tveksamma till tanken att ändra lagen om anställningsskydd, Las, så att den anställde får rätt att fortsätta jobba ända till 69 års ålder. Däremot välkomnar de förslaget att vidga det så kallade fönstret, den tidpunkt då arbetsgivare måste lämna besked om att anställningen ska upphöra.
”Vi bedömer att bara genom att ta bort de snäva regler som nu gäller för att lämna besked om anställningens upphörande, kommer man att bidra till ett längre arbetsliv”, skriver Matilda Nyström Arnek, förhandlare på Arbetsgivarverket, i ett pressmeddelande.
Dagens pensionsålder innebär att de som arbetar måste försörja allt fler och dessutom under en längre period eftersom de lever längre. Därför är det rimligt att pensionssystemet är flexibelt, enligt Arbetsgivarverket, som dock ser problem med förslaget att låta en riktålder ersätta pensionsåldern.
”Riktåldern i det enskilda fallet kan bli missvisande. Det är skillnad mellan olika personers arbetskarriärer. Några börjar arbeta sent i livet efter en lång utbildningstid, andra tidigt i livet ibland i fysiskt krävande arbeten och en del arbetar deltid åtminstone någon gång. Riktåldern visar hur sent i livet vi behöver arbeta, men påverkar inte inträdet på arbetsmarknaden”, kommenterar chefsekonomen Roger Vilhelmsson.
Utredningen vill också se trepartssamtal mellan regeringen och arbetsmarknadens parter om tjänstepension och flexiblare arbetstid. Arbetsgivarverket deklarerar att man kommer att delta i sådana samtal om förslaget genomförs, men att exempelvis arbetstidsfrågan i första hand är en verksamhetsfråga och en fråga för parterna.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.