Kritik mot höjd pensionsålder
Pensionsåldersutredningen väntas föreslå en höjning av pensionsåldern, men kritiken är redan stark från den politiska oppositionen och arbetsmarknadens parter.
Den 1 april ska regeringens utredare Ingemar Eriksson lämna sitt slutbetänkande om pensionsålder och hinder för ett längre arbetsliv. Enligt uppgifter i Dagens Nyheter kommer han att föreslå att gränsen för statlig ålderspension höjs från 61 till 63 år. Dessutom ska anställda ha rätt att arbeta tills de är 69 år, mot 67 år i dag.
Kritiken har dock inte låtit vänta på sig. Inte minst från LO-håll påpekas att många av deras medlemmar har så slitsamma yrken att de inte klarar att arbeta fram till 65-årsdagen. I genomsnitt går svenskarna i pension vid drygt 63 års ålder – under de senaste femton åren har den faktiska pensionsåldern höjts med omkring ett år.
På Svenskt Näringsliv har Anders Morin, ansvarig för välfärdspolitiska frågor, varnat för att en formell höjning av pensionsåldern kan leda till att arbetsgivare tvekar att anställa äldre personer.
Även företrädare för de rödgröna partierna har uttalat skepsis. Socialdemokraten Thomas Eneroth, som är vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, skriver i ett uttalande till TT att ett längre arbetsliv kräver utbyggd vuxenutbildning, utvecklad arbetsmarknadspolitik och stärkt arbetsmiljöarbete.
Sacos samhällspolitiske chef Gunnar Wetterberg anser dock att en höjd pensionsålder är nödvändig för att klara välfärden.
Flera fackförbund, som Unionen och IF Metall, driver frågan om delpension i den pågående avtalsrörelsen.
”När man kommer upp till 60+ ska man kunna gå ner och jobba halvtid och ändå ha en rimlig förtjänst, säger IF Metalls ordförande Anders Ferbe till Svenska Dagbladet.
Han tycker egentligen att frågan borde lösas med ett statligt system för delpensioner. För anställda i statliga myndigheter finns redan möjlighet till delpension enligt avtal. Men det är myndigheten som beslutar i varje enskilt fall, och under senare år har färre beviljats delpension.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.