Annons:

Kritik mot höjd pensionsålder

PENSION2013-02-22

Pensionsåldersutredningen väntas föreslå en höjning av pensionsåldern, men kritiken är redan stark från den politiska oppositionen och arbetsmarknadens parter.

Den 1 april ska regeringens utredare Ingemar Eriksson lämna sitt slutbetänkande om pensionsålder och hinder för ett längre arbetsliv. Enligt uppgifter i Dagens Nyheter kommer han att föreslå att gränsen för statlig ålderspension höjs från 61 till 63 år. Dessutom ska anställda ha rätt att arbeta tills de är 69 år, mot 67 år i dag.

Kritiken har dock inte låtit vänta på sig. Inte minst från LO-håll påpekas att många av deras medlemmar har så slitsamma yrken att de inte klarar att arbeta fram till 65-årsdagen. I genomsnitt går svenskarna i pension vid drygt 63 års ålder – under de senaste femton åren har den faktiska pensionsåldern höjts med omkring ett år.

På Svenskt Näringsliv har Anders Morin, ansvarig för välfärdspolitiska frågor, varnat för att en formell höjning av pensionsåldern kan leda till att arbetsgivare tvekar att anställa äldre personer.

Även företrädare för de rödgröna partierna har uttalat skepsis. Socialdemokraten Thomas Eneroth, som är vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, skriver i ett uttalande till TT att ett längre arbetsliv kräver utbyggd vuxenutbildning, utvecklad arbetsmarknadspolitik och stärkt arbetsmiljöarbete.

Sacos samhällspolitiske chef Gunnar Wetterberg anser dock att en höjd pensionsålder är nödvändig för att klara välfärden.

Flera fackförbund, som Unionen och IF Metall, driver frågan om delpension i den pågående avtalsrörelsen.

”När man kommer upp till 60+ ska man kunna gå ner och jobba halvtid och ändå ha en rimlig förtjänst, säger IF Metalls ordförande Anders Ferbe till Svenska Dagbladet.

Han tycker egentligen att frågan borde lösas med ett statligt system för delpensioner. För anställda i statliga myndigheter finns redan möjlighet till delpension enligt avtal. Men det är myndigheten som beslutar i varje enskilt fall, och under senare år har färre beviljats delpension.



 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Petronella Sim… (ej verifierad) lör, 02/23/2013 - 08:09
Jag är orolig för att detta kommer att snabbt röstas igenom utan att någon reflekterar kring behovet av en omställningstid. Människor går inte i pension över natt, de sista åren planerar de framåt inför pensioneringen. Det är inte rätt att plötsligt ändra förutsättningarna så att de som börjat förbereda sig inför en pensionärstillvaro om ett till tre år plötsligt får alla planer och drömmar upprivna.
Inlagt av Neta Svensson (ej verifierad) fre, 03/01/2013 - 19:49
Ungdomar blir håglösa, deprimerade, asociala tom förtidspensionerade av att inte ha någon tillhörighet, ingen uppgift , inget arbete, kanske kriminalitet som följd. Vi förlorar en hel generation - och deras Barn ! Det måste kosta mera att försörja dem än att ge 60+ möjlighet att gå i pension efter ett helt arbetsliv ofta sedan man var 16-17år. Vi är utslitna som arbetat inom vården ! Har ont i kroppen och nu ska vi vara oroliga för att inte orka och dessutom får vi som är födda i mitten av 50-talet så dålig pension så det är under existensnivå! Inför en värdig pension i nivå med äldreförsörningsskyddet till alla - för var ska vi kunna bo med 5000 ut i månaden ??undrar jag som arbetat och slitit hela livet - men i låglönejobb utan pensionsförmåner tyvärr!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA