Annons:

Självmordshot förekommer oftare

ARBETSMILJÖ2011-05-26

Självmordshot blir allt vanligare ute på myndigheterna. Det visar en undersökning som Ekot gjort med 30 statliga myndigheter.

Myndighetspersonal möter allt oftare självmordshot i jobbet, enligt den granskning som Ekot gjort. På många av myndigheterna anser personalen att de saknar utbildning i hur de ska bemöta hoten.

Ekot har frågat ett 30-tal statliga myndigheter om självmordshot. Från 17 av myndigheterna uppgavs att det förekommer att myndighetens personal får motta självmordshot i arbetet. Men bara sex av dem uppger att de utbildar sin personal i hur man ska hantera en sådan situation – Arbetsförmedlingen, Domstolsverket, Försäkringskassan, Kriminalvården, Skatteverket och Statens institutionsstyrelse.

Arbetsförmedlingen är en av de myndigheter som upplevt en tydlig ökning av antalet självmordshot. Hittills i år har myndigheten tagit emot 53 självmordshot, enligt den officiella statistiken:

”Ofta är det människor som har hamnat i en situation där de känner sig sjuka, känner sig misstrodda. De ser att de får en kraftigt försämrad ekonomi och ser ingen lösning på situationen. Då blir det lätt så att de kommer och talar om att de inte orkar med det längre eller inte klarar av det. Det kan vara i omskrivningar eller de säger att de vill ta livet av sig”, säger arbetsförmedlaren Lennart Berget till radion.

17 myndigheter har uppgett att anställda utsätts för självmordshot:

Arbetsförmedlingen
Brottsoffermyndigheten
CSN
DO
Domstolsverket
Försvarsmakten
Försäkringskassan
Konstnärsnämnden
Kriminalvården
Kronofogdemyndigheten
Lantmäteriet
Rättshjälpsmyndigheten
Skatteverket
Statens institutionsstyrelse
Tullverket
Åklagarmyndigheten
Överklagandenämnden för studiestöd

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA