Arbetsförmedlare behöver besked

ARBETSFÖRMEDLINGEN2010-01-25

”Satsa pengarna på arbetssökande i stället för på experiment”. Det skriver STs ordförande Annette Carnhede i en debattartikel om förslag till ökad valfrihet hos Arbetsförmedlingen.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, M, måste ge besked om hur stödet till arbetslösa respektive Arbetsförmedlingens roll ska se ut, skriver Annette Carnhede i sin debattartikel i Svenska Dagbladet. Annars kan det bli som med sjukförsäkringen – felaktiga beslut fattas alltför snabbt och lättvindigt för att sedan lappas och lagas i efterhand, när människor redan drabbats. Såväl arbetssökande som arbetsförmedlare är värda mer än en politisk experimentverkstad.

Annette Carnhede har reagerat på regeringens förslag om ett valfrihetssystem hos Arbetsförmedlingen. Även om Hillevi Engström, M, ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, har sagt att Arbetsförmedlingen självklart även i fortsättningen ska stå för basen i servicen till jobbsökande, så behövs en bekräftelse från regeringen om att den inriktningen gäller, skriver Annette Carnhede:

”Jag uppmanar regeringen att vara tydlig. Förslaget om valfrihetssystem väcker en rad följdfrågor, vilka borde klaras ut innan förslaget går vidare. Gör inte om misstagen från sjukförsäkringsreformen. Visa tydligt hur systemet ska stärka individens rättigheter, hur kvalitet och rättssäkerhet ska tillvaratas samt hur Arbetsförmedlingens service ska förbättras. Om detta inte går, satsa pengarna på insatser till arbetssökande istället för experiment.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA