Arbete pågår för social pelare i EU

EU2016-03-15

Ett toppmöte mellan arbetsmarknadens parter, EU-kommissionen och ministerrådet genomförs i morgon i Bryssel för att diskutera en ny social pelare i EU, skriver Europaportalen.

EU-kommissionen genomför under året ett öppet samråd för ett mer socialt Europa, en så kallad social pelare. Syftet är att förbättra balansen mellan ekonomiska och sociala mål i EUs arbete. Kommissionen har tagit fram ett 20-punktsprogram för bättre fungerande och mer rättvis arbetsmarknad och välfärdssystem. Programmet är tänkt som ett frivilligt åtagande för de deltagande medlemsländerna.

”Forskning från OECD, ILO, Världsbanken och IMF har kommit fram till att stora och växande inkomstklyftor är ett hinder för ekonomisk tillväxt och välstånd. Växande klyftor har en självförstärkande dynamik”, sade EU-kommissionens särskilde rådgivare Allan Larsson i samband med ett seminarium i Stockholm där Europaportalen var närvarande.

Allan Larsson, som tidigare varit svensk finansminister, S, och generaldirektör i EU-kommissionen, ska leda arbetet med att ta fram den nya sociala pelaren. Han konstaterade att EU har allvarliga problem med hög arbetslöshet och växande fattigdom. Det faktum att EUs befolkning blir allt äldre och att allt färre måste försörja allt fler måste finna en lösning. Han lyfte fram att de länder som har ekonomisk framgång också är de som har de högsta sociala ambitionerna.

De svenska fackliga organisationerna vill dock gå ett steg längre än kommissionens frivilliga modell med en social pelare. De driver ett krav på socialt protokoll inom EU, där reglerna blir tvingande för medlemsländerna:

”Ett socialt protokoll ger en större tyngd till de sociala frågorna och ger större juridisk tyngd vid värdering av konkurrensrätt gentemot sociala rättigheter. Den sociala pelaren är frivillig för icke-euroländer, medan ett socialt protokoll skulle gälla direkt och för alla medlemsländer”, sade Ellen Nygren från LO enligt Europaportalen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA