Anställningsskyddet stärks
Flera former av tillfälliga anställningar tas bort, och anställningsskyddet för föräldralediga stärks, enligt en lagrådsremiss.
Regeringen, vänstern och miljöpartiet har kommit överens om de förslag som nu lämnas för granskning i Lagrådet. Arbetsgivare får enligt förslaget anställa en person tillfälligt i högst 14 månader. Därefter övergår anställningen till tillsvidareanställning. Tiden för eventuell provanställning räknas in.
Samtidigt tar man bort andra former av tillfälliga anställningar: praktik-, ferie- och säsongsanställning, anställning inför arbetsanhopning och inför värnplikt samt överenskommen visstidsanställning.
För föräldralediga som sägs upp ska uppsägningstiden börja räknas först efter föräldraledighetens slut. Ett förbud mot missgynnande av föräldralediga införs, och det ska inte längre krävas någon kvalifikationstid för föräldraledighet.
Enligt arbetslivsminister Hans Karlsson är detta en jämställdhetsreform, eftersom unga kvinnor är överrepresenterade i gruppen visstidsanställda.
– Förutom att visstidsanställningar för med sig en sämre löneutveckling för framförallt kvinnor, så innebär de otrygga anställningarna sämre möjligheter till inflytande och utveckling i arbetet, säger Hans Karlsson.
TCOs ordförande Sture Nordh berömmer förslaget.
– Flera av de förslag som TCO längre drivit för att få ett bättre anställningsskydd förverkligas nu.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.