Anställda kan tvingas söka om sina jobb

COLOMBIA2009-12-15

En stor andel av de statligt anställda i Colombia står just nu inför risken att förlora sina jobb. Juridiken lägger krokben för en förhandlingslösning.

Av:  Anne Jalakas & Jenny Rönngren

Visstidsanställda i offentlig sektor kan nu tvingas söka om sina jobb i konkurrens med yngre personer som har mer utbildning. Detta efter en dom som inte kan överklagas.

Under oktober anordnade fackförbund inom statlig och kommunal sektor ett flertal protestaktioner. Ett av dem var Sintrenal som samlade medlemmar från hela landet för en manifestation i Bogotá. Förbundet organiserar administratörer inom utbildningsväsendet och om domen verkställs kan över hälften, 7 000 av de 12 000 medlemmarna, förlora jobbet.

– Våra medlemmar är tillintetgjorda, säger ordförande i Sintrenal, Eduardo Suárez.

Han och Francisco Maltés, kommunikationschef på centralorganisationen CUT, är två av de fackliga företrädare som under många år kämpat för rätten till fasta jobb. Förra året firade de vad som verkade vara en stor facklig framgång. Parlamentet hade klubbat igenom en överenskommelse mellan parterna om att de som varit tillfälligt anställda i staten under mer än tio år och uppfyllde vissa kriterier skulle få trygghet genom att bli tillsvidareanställda.

Ett år senare rycktes mattan undan. Enligt konstitutionsdomstolen kan överenskommelsen, som omfattar 120 000 tillfälligt anställda i offentlig sektor, inte verkställas.

– Tekniskt sett har vi två grunder för att kräva att domen ogiltigförklaras. Dels avvek domstolen från konstitutionen genom att ta ställning till innehållet i avtalet, inte bara formen, dels återkallar den en specifik grupps rättigheter retroaktivt, vilket inte är tillåtet, säger Francisco Maltés.

En av de berörda är Edilberto González, chaufför inom det colombianska försvaret sedan nära 15 år. Han är orolig inför framtiden:

– Det är inte rättvist att vi ska tävla med ungdomar som nyss gått ut universitetet och göra test med frågor vi inte kan svaret på. Tävla om ett arbete man har förtjänat genom blod, svett och tårar efter att ha gett så många år för staten. Det är ofattbart, för mig finns inte ord för det som kan hända.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA