Anställda får inget att göra
Flera medarbetare på IT-avdelningen på Stockholms universitet har skickats hem helt utan arbetsuppgifter. Det finns ett utbrett missnöje, medarbetare berättar om trakasserier, och en konsult ska nu utreda arbetsmiljön.
Sedan slutet av förra året arbetar en extern konsult med att kartlägga arbetsmiljön på avdelningen för IT och media vid Stockholms universitet. Enligt Kerry Söderblom, STs klubbordförande på avdelningen, är problemen allvarliga.
Anställda skickas hem
– Medarbetare blir trakasserade, personer får gå i veckor och månader utan arbetsuppgifter, men med full lön. Chefen hemförlovar dem helt enkelt, och många mår väldigt dåligt, säger han.
Förvaltningschefen Ann-Caroline Nordström har anlitat en konsult som ska titta närmare på avdelningen.
– Det har kommit till min kännedom att det finns problem med arbetsmiljön. Jag vill inte kommentera det mer än så, men en konsult ska undersöka situationen, säger hon.
Starkt missnöje
ST Press har varit i kontakt med flera medarbetare på avdelningen. De vill vara anonyma, men berättar om ett starkt missnöje med ledningen. Avdelningens chef Lars Monnest har enligt dem slutat informera nära medarbetare om sina planer, successivt tagit bort arbetsuppgifter och meddelat anställda att »du kan gå hem nu«.
– Men jag bet mig fast i skrivbordet, berättar en av dem.
En medarbetare har nu gått i nio månader med full lön men helt utan arbetsuppgifter.
Flera anställda berättar också om trakasserier, dålig stämning och oklara direktiv.
– Det är hela havet stormar med en sanslös kapten, säger en.
En morgon låg en platsannons på en medarbetares skrivbord.
»Jag tänkte på dig när jag såg det där«, var chefens kommentar.
Enligt Kerry Söderblom har konsulter också anlitats utan upphandling och fått uppdrag som sträcker sig långt utöver de tillåtna gränserna.
– Det är riktigt, vi har överskridit gränserna med ett antal hundra tusen kronor. När jag kom från den privata sidan så kände jag inte riktigt till de statliga upphandlingsreglerna, men det gör jag nu, säger Lars Monnest till ST Press.
Han vill inte kommentera enskilda ärenden eller händelser, men menar att medarbetare som inte har arbetsuppgifter väntar på att universitetet ska hitta andra sysslor åt dem. Han betonar också att han ser fram mot resultatet av den pågående arbetsmiljöundersökningen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.
Huruvida folk har handlat rätt eller inte är inte min sak att avgöra utan lämnas till utredande instans.
Men bilden som skildras är långt ifrån nyanserad.
Att det skulle saknas arbetsuppgifter till så många medarbetare finner jag en smula komiskt, det finns gott om uppgifter att utföra. Jag känner mig väldigt ledsen och förbannad när en hel avdelning smuttskastas på detta sätt i en artikel. Det är väl synligt att journalisten/artikelförfattaren valt att vinkla artikeln på ett icke objektivt sätt istället för att intervjua medarbetare med olika uppfattning och på så sätt ge en objektiv bild av IT och media.