Regeringen lägger fram förslag om anonyma vittnen

RÄTTSVÄSENDET2024-09-30

Regeringen går vidare med förslaget att möjliggöra anonyma vittnen i rättsprocessen. Enligt ett pressmeddelande är syftet att stärka vittnesskyddet, bryta tystnadskulturen och utreda och klara upp fler brott.

I pressmeddelandet konstaterar regeringen att läget när det gäller den organiserade brottsligheten fortsatt är allvarligt, och att människor i allt större utsträckning är rädda för att delta i förundersökningar och brottmålsrättegångar på det sätt som krävs för att kunna lagföra brottslingarna. Därför har regeringen beslutat om en proposition som ska ge enskilda möjlighet att vittna anonymt under en förundersökning och i brottmål i domstol.

”De kriminella gängen hotar och tystar vittnen. Det innebär att många brottsutredningar som rör de kriminella nätverken blir svåra att ro i land. Det måste vi ändra på. Och det gör vi nu. Tystnadskulturen ska brytas och skyddet för vittnen stärkas. Det är också avgörande för tilliten till vår rättsordning att människor kan erbjudas trygga former för att prata med rättsväsendet”, framhåller justitieminister Gunnar Strömmer, M.

Regeringens förslag innebär att ett vittne ska få lämna uppgifter anonymt om det finns risk för att vittnet eller vittnets närstående utsätts för allvarlig brottslighet. Brottet måste kunna ge minst två års fängelse och skälen väga tyngre än försämringen av en misstänkts möjligheter att försvara sig.

Lagrådet har tidigare uttalat sig kritiskt mot förslaget, och menar att det har ”starka betänkligheter från rättssäkerhetssynpunkt”. Lagrådet framhöll även att förslaget kan anses vara acceptabelt och förenligt med den svenska rättsordningen ”enbart om utgångspunkten är att anonyma vittnesmål ska tillmätas ett mycket lågt bevisvärde”.

Den nya lagstiftningen föreslås träda i kraft 1 januari 2025.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA