Annette Carnhede: ST har hamnat rätt
Det är glädjande att så många av motionerna handlar om områden som prioriteras i STs mål- och utvecklingsplan, säger förbundsordförande Annette Carnhede.
Annette Carnhede väljer att tolka det minskade antalet motioner som ett tecken på att ST under 2002 års samarbete med Försäkringsanställdas förbund, FF, lyckades lyfta fram de rätta frågorna att arbeta med. Genom nära och ofta återkommande dialoger blev även många av STs förtroendevalda involverade i detta arbete, vilket i sin tur kan ha minskat behovet att skriva motioner.
– Då tänker jag närmast på frågor som knyter an till det lokala fackliga jobbet, till exempel behovet att stärka de fackliga företrädarnas roll och utbildning och att ytterligare driva kraven på tydliga kriterier för individuella löner.
Det finns naturligtvis rader av önskemål om att förbundet ska satsa mer resurser på olika områden. Därför är det extra viktigt att få hela kongressen delaktig i att göra tydliga prioriteringar, påpekar Annette Carnhede. Med ett nytt arbetssätt, där alla kongressombud involveras i utskottsarbete, tror hon också att det ska gå vägen.
Antalet så kallade ”återställarmotioner”, till exempel ”Ta bort karensdagen”, har minskat väsentligt denna gång. Däremot fokuserar man på tandvårdskostnaderna, vilket Annette Carnhede ser som ett oroande tecken på en snabb förändring av medlemmarnas tandstatus, som åter blivit en klassfråga.
– Vi har all anledning att fundera på om STs gamla koncept, att uppvakta politiker i olika frågor för att med gemensamma skatter finansiera nödvändiga välfärdstjänster, mera fungerar i Sverige. Det är möjligt att vi som fackförbund nu måste hitta andra vägar för att hjälpa våra medlemmar.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.