Arbetsmiljön för djurskyddshandläggare anmäld

LÄNSSTYRELSERNA2024-04-22

De anställda på djurskyddsenheten på Länsstyrelsen i Södermanlands län lider av underbemanning, stressrelaterade sjukskrivningar och hot, enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket. ”Det finns en oro att fler ska bli sjuka”, säger skyddsombudet Kristina Holmström.

Handläggarna på enheten för djurskydd och veterinära frågor på Länsstyrelsen i Södermanlands län har fått en ökad ärendemängd under senare år. Det har också blivit vanligare med allvarligare ärenden som kräver en större insats från handläggarna, berättar skyddsombudet Kristina Holmström.

– I en del fall är bristerna inte så allvarliga, och då räcker det att vi skriver en kontrollrapport. Men nu har vi fler ärenden där vi måste göra förelägganden eller omhänderta djur. Det kräver mycket resurser, och är också tufft mentalt. Många gånger handlar det om sällskapsdjur som ägaren älskar men inte klarar att ta hand om, säger hon.

Till en del beror situationen på det ekonomiska och sociala läget i länet, säger Kristina Holmström. Hundägare har exempelvis inte alltid råd att ta sin hund till veterinären trots att det behövs.

Eftersom den här typen av tunga, akuta ärenden måste prioriteras tar de en stor del av djurskyddshandläggarnas arbetstid. Och när mängden ärenden ökar blir det svårt att hinna med återhämtning eller att stötta varandra, säger Kristina Holmström.

Följden har blivit arbetsrelaterade sjukskrivningar och arbetsanpassningar. Det har ökat pressen på övriga medarbetare, och flera går på samtal hos företagshälsovården.

– Dessutom har vår personalstyrka minskat på senare år. Vi har inte fullt ut fått ersättningsrekrytera när någon slutat eller gått på föräldraledighet, säger Kristina Holmström.

Hon har tillsammans med en skyddsombudskollega ställt krav på arbetsgivaren att vidta åtgärder, men eftersom de bedömde att svaret var otillräckligt gick de vidare och begärde ett ingripande från Arbetsmiljöverket, en så kallad 6:6a-anmälan, uppkallad efter paragrafen i arbetsmiljölagen.

Enligt anmälan följer inte arbetsgivaren arbetsmiljölagen, eftersom man inte agerar tillräckligt för att förbättra situationen vad gäller arbetsbelastningen och de små möjligheterna till återhämtning.

– Arbetsgivaren lyssnar på oss, men det vi har begärt är att snabbt få en handlingsplan med tydliga och tidsatta åtgärder, säger Kristina Holmström.

Att länsstyrelsen har bekymmer med budgeten är något som arbetsgivaren får hantera, menar hon.

– Vi försöker beskriva situationen och oron. Vi har redan gjort hårda prioriteringar, och om det ska göras mer behöver vi hjälp.

STs arbetsplatsombud Anna Forsberg delar Kristina Holmströms bild. Hon har arbetat på enheten sedan hösten 2022, till att börja med på visstid.

– Jag märkte direkt att det var katastrof, med folk som mådde dåligt. Det var en anledning till att jag ville engagera mig fackligt och göra vad jag kan för att hjälpa skyddsombuden, säger hon.

Hennes egna arbetsuppgifter på enheten är sådana att hon inte påverkas lika mycket av stressen som vissa av kollegorna. Men hon är ändå berörd av alla sjukskrivningar och av att se arbetskamrater som verkar vara nära att gå in i väggen, framhåller hon.

– Jag lider med dem. Och man blir glad varje gång någon kommer in genom dörren och inte är sjukskriven ännu.

Christopher Lagerqvist, som är chef för landsbygdsavdelningen där enheten för djurskydd och veterinära frågor ingår, säger att arbetsgivaren redan har vidtagit åtgärder på flera av punkterna i anmälan, exempelvis handlingsplaner för hur sjukskrivna ska kunna komma tillbaka och avlastningssamtal genom företagshälsovården. Arbetsgivaren har också beslutat om en utbildning om hot och våld och om att ta in extern hjälp från en psykolog eller beteendevetare.

Däremot finns inga utsikter att det ska kunna tillföras resurser till enheten, säger Christopher Lagerqvist.

– Länsstyrelsen och alla andra länsstyrelser har begärt mer pengar i budgeten för nästa år. Men nu har vi de pengar vi har, och när antalet ärenden ökar måste vi prioritera, säger han.

Sjukskrivningar på grund av stress är ett bekymmer, konstaterar Christopher Lagerqvist.

– Det finns en arbetsrelaterad stress, och det kan ingen vara nöjd med.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA