Det är upprörande att det inte går att kräva kollektivavtal för alla som arbetar åt Pensionsmyndigheten, anser ST-avdelningens ordförande Ann-Christine Jonsson.
Bild: Pontus Orre
Det är upprörande att det inte går att kräva kollektivavtal för alla som arbetar åt Pensionsmyndigheten, anser ST-avdelningens ordförande Ann-Christine Jonsson.

Anställda har ingen tjänstepension

PENSIONSMYNDIGHETEN 2011-11-29

Bemanningsanställda på Pensionsmyndighetens kundtjänst har varken kollektivavtal eller tjänstepension. »Här är det djungelns lag som gäller«, säger en av de inhyrda till ST Press.

Av:  Eva Spira

STs ordförande vid Pensionsmyndigheten, Ann-Christine Jonsson, blev bestört när hon upptäckte att företaget Bemannia inte tecknat kollektivavtal för sina anställda.

– Arbetsgivaren sade att upphandlingskraven var ungefär desamma som förra gången, så jag utgick från att det fanns kollektivavtal.

Talar för tjänstepension

Hon tycker det är särskilt anmärkningsvärt att just Pensionsmyndigheten anlitar ett företag som inte avsätter pengar till personalens tjänstepensioner.

– Här pratar vi oss varma för tjänstepension. Det är en del av vårt jobb, säger Ann-Christine Jonsson.

De som är inhyrda från Bemannia får betalt per timme och arbetstiden skiftar från vecka till vecka. Omräknat till heltid är lönen cirka 16 000 kronor i månaden, nästan 5 000 kronor lägre än ingångslönen på myndigheten.

ST Press har pratat med en av de inhyrda som vill vara anonym.

Hon, liksom de övriga, är provanställd under sex månader.

– Vem säger att vi får vara kvar när provanställningen tar slut eller om det händer en olycka på jobbet? I och med att vi inte har kollektivavtal är det ingen som står bakom oss. Här är det djungelns lag som gäller, säger hon.

Och ja, hon svarar dem som ringer utifrån att de ska se till att ha tjänstepension.

– Jag tänker hela tiden att jag vill säga upp mig så fort jag har ett annat jobb. Det vill nog de flesta av oss.

Fler ska hyras in

Just nu jobbar ett tiotal inhyrda vid kundtjänsten i Söderhamn och i Gävle. Men flera är under utbildning och efter årsskiftet, när de orange kuverten skickas ut, ska ett sextiotal bemanningsanställda jobba på kundtjänsterna.

Just flexibiliteten var en av de faktorer som gjorde att Pensionsmyndigheten valde Bemannia, säger Paul Larsson, chef för kundmötesavdelningen.

– Jag utgick från att det var självklart att företaget erbjöd tjänstepension till de anställda.

Orsaken till att det inte fanns med som krav när upphandlingen gjordes är att det är förbjudet enligt lagen om offentlig upphandling, säger Paul Larsson.

Försökt påverka Bemannia

Även han understryker att vikten av en tjänstepension är en tydlig del av myndighetens budskap.

– Pensionsmyndigheten kan av förtroendeskäl inte ha det på det här viset, säger Paul Larsson.

Han har vid flera tillfällen varit i kontakt med Bemannia för att få dem att avsätta pengar till tjänstepensioner.

Strax innan ST  Press går i tryck återkommer Paul Larsson och berättar att Bemannia samma dag lovat att teckna kollektivavtal, vilket kommer att ge de anställda tjänstepension.

– Det är mycket glädjande för Pensionsmyndigheten och vår konsultverksamhet, säger han.

Staffan Bruzelius, vd för Bemannia, bekräftar för ST Press att företaget avser att teckna kollektivavtal efter årsskiftet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Staffan Bruzelius (ej verifierad) ons, 11/30/2011 - 17:35
Vi ser inget konstigt i att vi nu kommer att teckna kollektivavtal och vi har absolut inte blivit pressade av Pensionsmyndigheten. Bolaget har under sommaren träffat Bemanningsföretagen och diskuterat detta och det var långt innan vi vann upphandlingen på Pensionsmyndigheten.

De alternativ som diskuterades internt var att teckna en privat tjänstepensionsförsäkringar via Skandia eller att teckna kollektivavtal via Bemanningsföretagen och Almega.

Detta informerades Pensionsmyndigheten också om under det möte som vi hade under veckan som gått.

Det är tråkigt att det lokala facket skrämmer upp våra unga och nya medarbetare - vilket faktiskt har lett till att ett fåtal av dessa personer har hoppa av och inte påbörja den utbildning som nyss startat. Det är mycket synd att dessa unga människor nu inte får chansen till ett riktigt jobb som både ger bra erfarenhet och berikar deras CV för framtiden - och att få ett eget arbete med ansvar och egna medel.

Vi kommer snart att delta i fler upphandlingar på orten - vilket troligtvis lett till mer arbete under lugnare perioder på Pensionsmyndigheten.

Det verkar också så att det lokala fackförbundet inte heller har informerat sina medlemmar att man måste vara över 25 år för att omfattas av själva pensionssparandet - i ett kollektivavtal. Det avtal som vi hade på förslag via Skandia stipulerade yngre ålder för att omfattas - men vi valde nu att gå den andra vägen och söka medlemskap i Bemanningsföretagen.

Vi är ett seriöst och professionellt bemanningsföretag med anor 30 år tillbaka och vi har idag avtal med 31 kommuner och blev nyligen rangordnad som nr 1 i stora delar av Arbetsförmedlingens upphandling.

Jag hoppas att detta "storm i ett vattenglas" nu har upphört så att vi nu kan arbeta framåt och förse Pensionsmyndigheten med den kompetens och service som de egentligen upphandlade.

Vi vill nu ha arbetsro för att professionellt dra detta i land.

/Staffan Bruzelius, vd Bemannia

Inlagt av Ann Christine … (ej verifierad) fre, 12/02/2011 - 21:31
Ett seriöst och professionellt bemanningsföretag i Sverige 2011 - har kollektivavtal.

ST medlemmarna i Pensionsmyndigheten är väl informerade om kollektivavtal och vad som gäller gäller för oss som är statligt anställda.

Anledningen till avhoppen hos Bemannia beror inte på ST facket vid Pensionsmyndigheten.

Avhoppen beror på Bemannias diffusa löften om hur mycket arbete som kommer att erbjudas vilket gör att konsulterna inte får den arbetslivserfarenhet de hoppats på och därigenom heller inte den lön de fått uppfattning om.

Vi är glada att Bemannia har kommit till insikt efter 30 år i branschen och tecknat kollektivavtal som ger konsulterna bättre villkor.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA