Äldre anställda oftare friska

ARBETSMILJÖ2014-10-23

Yngre trivs sämre på jobbet än äldre, och sjukfrånvaron är lägre bland de äldre. Det visar Företagshälsornas jobbhälsobarometer för 2014.

Branschföreningen Sveriges företagshälsor skickade ut en enkät till 15 000 personer och fick svar av mer än 9 000. Sammanställningen av enkätsvaren visar att sjukfrånvaron minskar med stigande ålder bland både kvinnor och män. Barometern ger inga uppenbara medicinska förklaringar varför det är så, men en teori är att arbetslivet inte passar de unga.

”Vi ser i Jobbhälsobarometern hur de yngre i mindre utsträckning trivs på jobbet jämfört med de äldre. De är mindre motiverade, de är mer sjukskrivna och de tror i betydligt större utsträckning att de kommer att vara sjukfrånvarande när de bedömer sin framtid”, skriver Sveriges företagshälsor.

Andelen helårsfriska som inte har en enda sjukdag det senaste året är lägst i åldersgruppen upp till 31 år. Mindre än var fjärde av kvinnorna och mindre än var tredje av männen i åldersgruppen har klarat sig utan sjukfrånvaro det senaste året. I den äldsta åldersgruppen – över 55 – har mer än varannan man och var tredje kvinna undvikit sjukfrånvaro.

I den yngsta åldersgruppen är det också störst andel som säger sig uppleva psykiskt obehag av att gå till jobbet och att de inte trivs med sina arbetsuppgifter. De upp till 30 är också de som är mest missnöjda med sin fysiska arbetsmiljö och minst motiverade i jobbet.

Därför trivs inte unga

Branschföreningens egen expertpanel av läkare, sköterskor och olika specialister som arbetar inom företagshälsovården runt om i landet ger fem olika skäl till att de yngre trivs sämre med arbetslivet:

·       De yngre har högre krav på ”acceptabel” arbetsmiljö jämfört med äldre.

·       De yngre har en annan inställning till arbete där självförverkligande och arbetets innehåll kan vara viktigare jämfört med tidigare generationer.

·       Det är bristande introduktion av yngre i arbetslivet.

·       De yngre har sämre fysisk och/eller psykisk uthållighet.

·       De yngre börjar sin jobbkarriär i arbeten med sämre arbetsförhållanden (genomgångsjobb).

Källa: Sveriges företagshälsors jobbhälsobarometer

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA