Ålder klen merit på arbetsmarknaden

TCO2008-08-28

Svenska personalchefer ratar äldre och vill anställa unga, enligt en undersökning Statisiska centralbyrån, SCB, utfört på uppdrag av TCO.

Störst uppförsbacke när det gäller att få en anställning har den som är över 55 år, visar undersökningen. En av sex tillfrågade personalchefer var mycket eller ganska negativ till att anställa äldre arbetskraft. Samtidigt var nästan hälften positivt inställda till att anställa personer över 55 år.

Undersökningen visade att var tionde hade en negativ inställning till småbarnsmammor, men varannan var positiv till utrikes födda. Personalchefernas drömarbetskraft är en ung välutbildad man utan barn.

Bara en procent hade en negativ inställning till personer yngre än 30 år. Två procent såg negativt på utlandsfödda från Europa, medan sju procent var negativa till att anställa någon som är född i ett utomeuropeiskt land.

– Arbetsgivare som söker den mest kompetenta arbetskraften borde inte värdera arbetskraften utifrån ålder, etnicitet eller familjeförhållanden. Arbetsgivarna riskerar helt enkelt att gå miste om nödvändig kompetens och erfarenhet, säger TCOs samhällspolitiske chef Roger Mörtvik i en kommentar.

Att vara småbarnsförälder är en nackdel för den som söker jobb. Nio procent av personalcheferna är negativa till att anställa en kvinna med små barn mot sju för en man.

– Det visar att småbarnmammor redan vid anställningstillfället har ett sämre utgångsläge. Att skaffa barn får inte vara stigmatiserande i arbetslivet, säger Roger Mörtvik.

TCO-enkäten

SCB frågade knappt 1 800 personalchefer på företag med fler än tio anställda vilken uppfattning de hade om åtta olika kategorier av sökande i samband med nyanställningar. De åtta kategorierna var sjukskrivna från annat arbete, långtidsarbetslösa, äldre än 55 år, småbarnsmammor, småbarnspappor, utlandsfödda utom Europa, utlandsfödda inom Europa och yngre än 30 år. Undersökningen är utförd under vintern 2007.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA