AD gav henne jobbet tillbaka
ST-medlemmen Nina Andersson får tillbaka sin anställning på Försäkringskassan i Skellefteå. Hon bröt visserligen mot jävsreglerna, anser Arbetsdomstolen, men inte så att det motiverar uppsägning. Nu ser myndigheten över sina rutiner.
– Jag måste nypa mig själv – jag trodde aldrig att det skulle gå vägen. Man är så liten mot en stor myndighet, säger Nina Andersson.
Den 2 juli kom domen i Arbetsdomstolen. Den säger att Nina Andersson visserligen förtjänar kritik, men att hennes brott mot jävsreglerna, vid en sammanvägd bedömning, inte är så allvarligt att det motiverar uppsägning.
Det främsta skälet är att hon inte varit medveten om att ärendena gällt närstående. Till en början var hon för oerfaren. Senare var hennes arbetstempo så högt att hon inte hann ta in all information på dataskärmen.
Nina Andersson har vid 18 tillfällen handlagt ärenden om tillfällig föräldrapenning som gällt hennes bror eller exmakens nuvarande fru.
STs förbundsjurist Veera Littmarck, som har drivit fallet i Arbetsdomstolen, anser att myndigheten haft en alltför hård praxis.
– De har räknat antalet otillåtna musklick som anställda har gjort utan att se till de bakomliggande orsakerna, säger hon.
Nu står det klart att en enhällig Arbetsdomstol anser att Försäkringskassan gick för långt. Nina Andersson, som skildes från sina arbetsuppgifter i november 2012, får ett skadestånd på 30 000 kronor och jobbet på nationellt försäkringscentrum i Skellefteå tillbaka.
Hon börjar jobba igen 1 september och hon känner sig välkommen.
– Ja, absolut. Stödet från arbetskamraterna har varit fantastiskt, problemet har legat högre upp hos chefer som jag inte har så mycket med att göra.
Samma dag som Nina Anderssons dom kom meddelade Arbetsdomstolen att en annan av Försäkringskassans uppsägningar också ska ogiltigförklaras. Den domen gäller en Jusekmedlem som tittat i sin makes läkarjournaler.
Generaldirektör Dan Eliasson, ordförande i Försäkringskassans personal-ansvarsnämnd, säger att han tar intryck av domarna. Han kommer att i högre grad än tidigare ta reda på om det finns förmildrande omständigheter, förklarar han.
– I det ena av de aktuella fallen var det sjukdom i familjen som hade betydelse, i det andra fallet ett väldigt högt arbetstempo. När vi har hamnat i zonen där en uppsägning kan bli aktuell, då vill jag ställa fler frågor så att vi kan förstå bättre. Där behöver vi nyansera oss, tycker jag.
ST har flera aktuella tvister med Försäkringskassan där de anställda anklagas för likartade förseelser. De har legat vilande i väntan på Arbetsdomstolens prövning. Nu kommer de att behandlas med det nya synsättet, säger Dan Eliasson.
– Ja, Arbetsdomstolens praxis gäller från den sekund domarna är offentliga. Det är bara att ta till sig det, säger Dan Eliasson.
Siv Norlin, ordförande för ST inom Försäkringskassan, är nöjd och välkomnar Dan Eliassons slutsatser.
– Det är bra, för det är precis den utgången vi också vill ha av domarna.
Åtta sades upp förra året
- En tjänsteman får enligt förvaltningslagen bara göra sökningar i ärenden som hanteras i tjänsten och får inte ens titta i andra ärenden.
- Under 2013 ertappades 41 anställda på Försäkringskassan med att ha gjort otillåtna slagningar på anhöriga. Av dem blev åtta uppsagda.
- Myndighetens efterkontroller har ökat kraftigt, från 160 år 2011 till över 2 000 förra året.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.