90 000 i staten får frågor om hot och våld

BRÅ2015-03-31

Brottsförebyggande rådet, Brå, ska under våren fråga 90 000 anställda på statliga myndigheter och två a-kassor om de varit utsatta för otillåten påverkan, exempelvis hot.

Brå har sedan mitten av 2000-talet studerat olika former av otillåten påverkan; trakasserier, hot, skadegörelse, våld och korruption som används för att påverka myndighetspersoner, vittnen och målsäganden.

Nu följer myndigheten upp sin studie från 2005 med den hittills största undersökningen i sitt slag.

Preliminärt beräknas 90 000 anställda på myndigheter svara på en enkät om de utsatts för någon form av otillåten påverkan. Nytt för i år är att även STs och IF Metalls a-kassor deltar.

Syftet är att ge myndigheterna och a-kassorna bättre kunskap om hur otillåten påverkan kan te sig och om riskerna i den egna organisationen.

– Kunskapen ska användas för att ta fram motåtgärder som kan användas för att förebygga nya påverkansförsök och stötta utsatta anställda, säger Johanna Skinnari, projektledare på Brå.

Hon hoppas att svarsfrekvensen blir hög.

– För oss är det viktigt med en korrekt bild. Så det är angeläget att även de som inte är utsatta svarar.

De myndigheter som ingår är: Arbetsförmedlingen, Domstolsverket och domstolarna (även nämndemän), Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Justitiekanslern, Kriminalvården, Kronofogden, Kustbevakningen, Migrationsverket, Polismyndigheten, Skatteverket, Tullverket, Åklagarmyndigheten. Dessutom deltar STs a-kassa och IF Metalls a-kassa.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA