Annons:

150 sägs upp på Kronofogden

NEDSKÄRNING2008-09-29

Kronofogden vill säga upp 150 personer på grund av akuta ekonomiska bekymmer. Framför allt kommer kronoassistenter att drabbas.

Kronofogden lever i dag på kredit. Myndigheten var till senaste årsskiftet en del av Skatteverket, och det första året som självständig myndighet blev betydligt dyrare än beräknat. Man räknar nu med att anslagskrediten överskrids med 60 miljoner kronor under hösten. Budgeten ligger på 1,6 miljarder kronor.

Enligt rikskronofogde Eva Liedström Adler beror den obehagliga överraskningen delvis på att de verkliga ekonomiska förutsättningarna inte framgått klart förrän efter bodelningen med Skatteverket.

– Vi levde i symbios med Skatteverket i trettio år. Då behövde vi inte veta vad vi kostade och vad Skatteverket kostade, vi hade en gemensam ekonomiadministration, säger hon till ST Press.

Nu startar förhandlingar med facken om uppsägningar av 150 av Kronofogdens 2 500 anställda. En grupp som är i riskzonen är kronoassistenterna. Enligt Eva Liedström Adler har kraven på kvalificerade utredningar ökat, och man vill därför framför allt behålla kronoinspektörerna och andra handläggare med juridisk utbildning.

Uppsägningar av 150 personer innebär en besparing på 50 miljoner kronor och täcker alltså inte hela underskottet, bedömer rikskronofogden. Dessutom tar det tid innan en sådan neddragning får genomslag. Myndigheten ska därför leta efter andra möjliga besparingar.

– Vi måste gå igenom allt. Vi har helt enkelt för stor kostym.

ST-avdelningen på myndigheten har haft en arbetstagarkonsult på plats.

– Men han sa tyvärr samma sak, säger vice ordförande Arne Lundgren. Och om man räknar baklänges, på personalkostnader och vad vi måste spara in, är nog varslen i rimlig storleksordning.

ST har inte heller några invändningar mot ledningens vilja att dra ned på antalet kronoassistenter.

– Det är vad som står i vår kompetensförsörjningsstrategi till 2012, som vi är överens om. Men då tänkte vi ju att det skulle ske genom naturlig avgång, kommenterar Arne Lundgren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA