150 milj till arbetsmiljön

SATSNING2003-07-29

Parterna på det statliga området ska använda omkring 150 miljoner kronor till projekt på arbetsmiljöområdet. Pengarna tas från den nedlagda stiftelsen Statshälsan.

I det förra centrala avtalet för myndigheterna lyckades ST få in en särskild bilaga om hur de centrala parterna gemensamt ska ta ansvar för att förbättra arbetsmiljön på statliga arbetsplatser.

Redan då fanns tankar om att använda medel som ligger kvar i gamla Statshälsan, och nu finns ett avtal som öppnar för projekt för omkring 150 miljoner kronor.

– Det är mycket pengar, så det går att satsa ordentligt, säger ST-ombudsmannen Åke Hedbom.

– De ska läggas på gedigna, ganska stora projekt som andra kan lära av. Vi ska ha ett nära samarbete med forskare och en vetenskaplig inriktning.

Pengarna fördelas av en partssammansatt grupp, men projekten ska ledas av en projektledare som inte är partsanknuten.

I avtalet sägs att resurserna i huvudsak ska gå till arbete för att förbättra arbetsmiljön och därmed minska sjukfrånvaro.
Det kan gälla till exempel:

  • aktivt samarbete med företagshälsovård och försäkringskassan
  • få tillbaka långtidssjuka i arbete
  • utveckla och stödja ledarskap
  • förebygga arbetsmiljörisker genom att personalen får delta i exempelvis IT-utveckling.

Högst 20 procent av medlen får användas till projekt som kan förebygga hot och våld.

Som exempel på verksamheter som kan behöva ett                 sådant stöd nämns Ams, domstolarna, kriminalvården, kronofogden, polisen, Vägverket, åklagarväsendet och SiS, Statens institutionsstyrelse.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA