1 500 utförsäkrade utan försörjning

SJUKREGLER2010-11-05

Bland dem som utförsäkrats från sjukförsäkringen finns 1500 personer som inte kan bli sjukskrivna igen, uppger Ekot. De saknar sjukpenninggrundade inkomst, SGI.

När riksdagen ändrade reglerna för sjukpenningen år 2008 togs den tidsbegränsade sjukersättningen bort. Den var en slags tillfällig förtidspension och användes främst till stöd för unga vuxna med funktionshinder. När personer i den gruppen nu blir utförsäkrade finns det ingen ersättning inom sjukförsäkringen att hämta för dem, oavsett hur sjuka de än är. De har ingen SGI och blir därför hänvisade till socialbidrag.

”De har försörjningsstöd som det yttersta skyddsnätet, precis som för alla andra. Det har de tillgång till”, säger Gunnar Axén, M, ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott till Ekot.

Försäkringskassan uppger till Ekot att det till och med september månad var drygt 1 500 utförsäkrade som saknar SGI och som inte heller hade beviljats förtidspension.

Villkoret för att få kommunalt försörjningsstöd, socialbidrag, är att man saknar inkomst och egna tillgångar. Den som äger sin bostad tvingas sälja den och använda överskottet till sin försörjning innan man kan få socialbidrag. Enligt Gunnar Axén finns ingen statistik som visar hur många av de 1 500 som nu lever på socialbidrag:

”Det är svårt med statistik i de här fallen eftersom det rör flera olika myndigheter, som Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och i vissa fall kommunerna. Men några hundra, kanske upp emot ett tusental, enligt de bedömningar som har gjorts”, säger han.

Gunnar Axén menar att det var svårt att förutse alla konsekvenser av de ändrade sjukförsäkringsreglerna och hänvisar till den översyn som just nu pågår i regeringskansliet:

”Ser vi att det inte fungerar i alla dess delar som det är tänkt, då kommer vi att justera för att förbättra detta så att det hänger ihop bra för den enskilde, och det gäller inte minst den här gruppen av personer”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Johan Ahlfors (ej verifierad) ons, 12/22/2010 - 01:01
”Ser vi att det inte fungerar i alla dess delar som det är tänkt, då kommer vi att justera för att förbättra detta så att det hänger ihop bra för den enskilde, och det gäller inte minst den här gruppen av personer”.

Det har synts i 2 års tid nu och vad har man gjort ??
INTE ETT ENDASTE DUGG !

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA