Annons:

Varannan utförsäkrad tillbaka

FÖRSÄKRINGSKASSAN2010-09-01

Ungefär hälften av dem som vid årsskiftet blev utförsäkrade från sjukförsäkringen har åter ersättning från Försäkringskassan. Det framgår av en aktuell redovisning.

Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen har gjort en gemensam redovisning av vad som hänt med de knappt 18 000 personer som vid årsskiftet uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen. Drygt 3 500 av dem fick någon form av fortsatt ersättning genom Försäkringskassan – fortsatt sjukpenning, förlängd sjukpenning, sjukersättning eller aktivitetsersättning. Bland de 14 321 personer som förlorade rätten till sjukpenning har ytterligare närmare 6 000 kommit tillbaka till Försäkringskassan och fått någon form av ersättning.

Två av tre av dem som blev av med sin ersättning från Försäkringskassan vid årsskiftet är kvinnor, och de dominerande sjukdomsslagen är psykiska besvär (43 procent) och sjukdomar i rörelseorganen (30 procent).

Drygt 12 500 personer av de utförsäkrade gick över till Arbetsförmedlingen för någon typ av åtgärd. Mer än 7 000 av dessa har inte återvänt till sjukförsäkringen. Knappt 1 500 av dem har fått jobb och nästan 4 000 deltar i något program med aktivitetsstöd.

Enligt rapporten från de två ansvariga myndigheterna har 400 av de drygt 1 700 personer som inte anmälde sig hos Arbetsförmedlingen sedan de blivit utförsäkrade återkommit till sjukförsäkringen. Vad som hänt med de övriga finns ingen uppgift om.

Sedan årsskiftet har ytterligare ett par tusen personer blivit utförsäkrade varje månad. Enligt rapporten är utvecklingen likartad bland dessa som bland dem som utförsäkrades vid årsskiftet. I en kommande rapport ska myndigheterna redovisa mer i detalj vad som hänt med dessa människor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA