Regering på reträtt
FRA-lagen, a-kassan, Försäkringskassan och arbetsmiljön. Först fattar regeringen ett dåligt beslut, sedan görs ett halvhjärtat försök att rätta till de problem som blivit resultatet.
Det var en botfärdig Fredrik Reinfeldt som berättade om regeringens omvändning. »Vi har sedan omröstningen i riksdagen i somras varit väldigt tydliga med att vi velat lyssna på, ta in och bemöta den oro som funnits«.
Då handlade det om den uppmärksammade FRA-lagen, som stöpts om i helt ny form. Det råder olika uppfattningar om huruvida de spärrar och kontroller som införts är tillräckliga, men klart är att regeringen insett att det blivit omöjligt att helt köra över kritiker beväpnade med goda argument.
Signalspaningen är inte det enda område där det blivit nödvändigt att i efterhand rätta till illa underbyggda beslut. Årets budgetproposition innehåller flera exempel på samma slags turer.
Visst rymmer den också offensiva satsningar, på sänkta inkomstskatter, forskning, förskola och skola. Men anmärkningsvärt är framför allt regeringens många återtåg från en misslyckad politik.
Det kanske mest uppenbara görs på a-kassans område. Där sänks avgifterna nu med en 50-lapp för att locka tillbaka några av de cirka 500 000 personer som lämnat försäkringen efter chockhöjningen 2007. Det blir också lättare att gå med. Och den svårgenomförbara idén om ett obligatorium har regeringen släppt tills vidare.
Reträtten är tyvärr inte total. De flesta a-kassor har fortfarande betydligt högre avgift än innan regeringen skred till verket. Säkert kommer en del tidigare medlemmar ändå att återvända. Men långt ifrån alla. Många kommer att stå utan inkomstskydd vid arbetslöshet.
Mixtrandet har orsakat stora skador som kommer att bli svåra att reparera.
Samma sak är det hos de myndigheter som först åderlåtits för att sedan
få en akut blodtransfusion.
I allianspartiernas första budget utsattes Försäkringskassan för en kraftig besparing. Åtstramningarna har sammanfallit med en stor omorganisation. Följden har blivit att medborgarna fått vänta på pengar samtidigt som de anställda slitit med ett omöjligt uppdrag. Nu ska JO granska myndigheten.
Först när nedskärningarna orsakat en krissituation svänger regeringen. Nu – efter att många erfarna anställda tvingats gå – får myndigheten ett extraanslag. »Det finns noll förutsättningar att planera för verksamhet och personal«, konstaterar STs avdelningsordförande Siv Norlin.
På Arbetsmiljöverket var reaktionen likartad när arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin förkunnade att man efter en mängd dödsolyckor i arbetslivet satsar 33 miljoner kronor på Arbetsmiljöverket. Som nyligen tvingats göra sig av med en mängd experter, sedan man förlorat 158 miljoner kronor under en treårsperiod.
Naturligtvis är det bra att regeringen lyssnar, ändrar sig och så gott det går försöker reparera skadorna av tidigare beslut. Men åtgärderna är ofta otillräckliga – och det hade varit bättre att göra rätt från början. I stället valsar regeringen runt. Två steg tillbaka, sedan ett steg fram. Så tar man sig inte framåt, vare sig på dansgolvet eller i politiken. Så väcker man inte förtroende hos varken medborgarna eller de anställda i statens verksamheter.
Alexander Armiento
chefredaktör
Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.