Adjö ST Press - Nu kommer Publikt
Med det nya namnet Publikt vill vi föra tankarna till läsarnas uppdrag i publika sammanhang. Namnet passar också en publikation som försvarar offentlighet, öppenhet och insyn.
Bondeförbundet blev Centerpartiet. Televerket blev Telia.
Det finns gott om exempel på verksamheter som bytt namn för att möta en ny tid.
Till en början kan ett sådant namnbyte kännas ovant. En och annan medlem i Centern protesterade säkert vilt mot det nya partinamnet. Och många skakade definitivt på huvudet åt Telia, ett namn som ju inte tycktes betyda något alls.
Men namnbytet gjorde det möjligt för Centern att locka nya medlems- och väljargrupper och växa sig större. Och Telia fungerade bra för ett företag med planer på att expandera internationellt. I dag känns bägge namnen naturliga och självklara.
—•l•—
ST Press har inga planer på internationell expansion. Inte heller har vi ambitioner att vinna val – men däremot att vinna fler läsare och större genomslag. Därför har redaktionen och förbundets styrelse efter moget övervägande beslutat att byta namn på tidningen.
I din hand håller du nu därför det sista numret någonsin av ST Press. I slutet av januari får du en ny tidning i ny form – med namnet Publikt.
STs medlemstidning har bytt namn förr. Dess anor sträcker sig tillbaka i tiden till 1907: då kom det första numret av »Från den svenska statsförvaltningen«. 1945 döptes den om till Statstjänstemannen – lite mer lätthanterligt, kan tyckas.
När Statstjänstemannaförbundet 2004 bytte namn till Fackförbundet ST ville man att namnbytet skulle märkas också på medlemstidningen, som fick heta ST Press.
—•l•—
På redaktionen tar vi nu avsked av namnet ST Press utan någon större saknad.
Den tidning vi gör väcker intresse också utanför förbundets organisation – hos potentiella ST-medlemmar och bland journalister och beslutsfattare. Men många av dem har ännu ingen närmare bekantskap med Fackförbundet ST – och då är det svårt att av bokstäverna S och T förstå något av vad tidningen handlar om.
Med Publikt vill vi föra tankarna till det våra läsare har gemensamt: att de har ett publikt uppdrag och verkar i publika sammanhang. Namnet passar också för en publikation som vill försvara offentlighet, öppenhet och insyn. Som ägnar sig åt granskande journalistik och lyfter fram saker i ljuset.
Det blir också ett namn som är lättare att komma ihåg och lättare att skriva rätt. I dag får vi på redaktionen brev och mejl till ST-press, ST-pressen och till och med ST-tidningen. Men mest förvånade blev vi nog den gång en anställd på en konferensanläggning kallade vår grupp för »Sankt Press«.
—•l•—
När namnet Publikt presenterades för några veckor sedan var det inte oväntat några som till en början skakade på huvudet. Men framför allt fick vi många positiva reaktioner och lyckönskningar. Det stärkte oss i övertygelsen om att vi tänkt rätt. Och jag hoppas att de som skakade på huvudet så småningom kommer att vänja sig, precis som vi vant oss vid Telia.
Nu laddar vi på redaktionen inför det första numret i ny form och med nytt namn. Jag vågar lova att det blir en läsvärd premiär. Tack för att ni läst ST Press – och väl mött som läsare av Publikt!
Alexander Armiento är chefredaktör för ST Press.
Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.