ST: Viktigt att kämpa för kollektivavtal
»Kul. Det gav både oss och dem jättemycket att träffas unga emellan«, säger Karin Ström, som var en av kursledarna på Krim. Seminariet var det tredje sedan ST startade sitt projekt i Ukraina.
Temat för STs seminarium med SEUU (den engelska förkortning det ukrainska facket för statsanställda använder i internationella sammanhang) var ungdomspolicy och rekrytering. Men det kom många frågor om den svenska arbetsmarknaden, kollektivavtalsmodellen och arbetsrätten, säger Karin Ström, som arbetar med internationella frågor på STs kansli.
– I framtiden kommer vi alltid att se till att det finns unga med när ST arrangerar aktiviteter med SEUU. Jag tror att det finns stor potential i det samarbetet, säger hon.
STs internationella sekreterare Ilkka Pärssinen ansvarar för förbundets projektarbete i Ukraina. Målsättningen är att ge stöd åt demokratiseringsprocessen och att Ukraina ska erkänna de statsanställdas fackliga rättigheter.
– De som jobbar i staten får inte sluta kollektivavtal om löner och arbetsvillkor och har inte heller någon strejkrätt.
De kollektivavtal som omnämns i ST Press reportage saknar juridisk status och kan inte jämföras med dem som finns i de nordiska länderna.
– Vi vill att facket får en starkare parlamentarisk legitimitet och kan fungera som en social part med rätt att sluta kollektivavtal, säger Ilkka Pärssinen.
En förhoppning från STs sida är att samarbetet med SEUU också ska leda till att stärka demokratiska strukturer inom facket, som fortfarande präglas av arvet från sovjettiden.
Men det finns också egoistiska motiv, förklarar Ilkka Pärssinen.
– Ukraina är ett öppet fönster när det gäller den demokratiska utvecklingen. Om de misslyckas kommer det också att drabba oss.
Han tillägger att nu när den nordiska kollektivavtalsmodellen är hotad är det än viktigare att kollektivavtalen vinner terräng också i andra regioner.
STs ordförande Annette Carnhede deltog för första gången i förbundets aktiviteter i Ukraina. Men hon har träffat ordföranden Tetiana Nikitina och andra företrädare för SEUU tidigare, i samband med att de besökte Sverige och ST tidigare i år.
– Mitt intryck är att facket i Ukraina har en mycket tydligare ambition att vilja bygga ett demokratiskt fack än många andra fackliga representanter i det forna östblocket, säger hon.
ST I UKRAINA
- STs projekt finansieras huvudsakligen av LO-TCO Biståndsnämnd, som i sin tur får del av biståndsmedel via Sida.
- 2007 var anslaget 265 000 kronor och 2008 uppgår det till 279 000 kronor. Därtill finansierar ST cirka 15 procent av kostnaden, enligt STs internationella sekreterare Ilkka Pärssinen.
- ST räknar med att få medel för att fortsätta projektet under nästa år.