ST värnar öppenhet
ST ställer sig neutralt till ett EMU-medlemskap, men som privatperson funderar förbundsordförande Annette Carnhede fortfarande på hur hon ska rösta.
Tillsammans med övriga ledamöter i OFRs styrelse håller hon nu på att lära sig mer om EMU.
– Jag är osäkrare i den här frågan än jag varit i någon tidigare fråga. Detta bidrar till att jag – med det uppdrag jag ändå har – inte vill offentliggöra min privata uppfattning, åtminstone inte än. Många skulle kanske uppfatta det jag säger som STs officiella linje.
Annette Carnhede tror att det kan bli tuffare för parterna i Sverige att driva en självständig lönepolitik med ett EMU-medlemskap. Då försvinner ju penningpolitiken och den flytande växelkursen, som man i Sverige idag kan reglera konjunkturen med.
– Då kan vem som helst räkna ut att svängrummet för oss som parter kommer att bli begränsat.
Öppenhet är en annan viktig fråga för Annette Carnhede – ST finns ju i den offentliga sfären.
– Våra medlemmar tar öppenhet som en garant för demokratin, även om det ibland är svårt att hävda den till och med i Sverige.
I Tyskland, det näst Norden fackligt mest avancerade landet i EU, finns det miljontals statstjänstemän som inte har förhandlingsrätt. Vi kan fundera över vad detta kommer att innebära för oss. Förhandlingsrätt är inget självklart i Europa. Internationellt är de fackliga rättigheter Sverige erbjuder unika, framför allt för medlemmar som är anställda inom statlig verksamhet.
– Vi inom ST anser att samma insyn, samma offentlighet och öppenhet, ska gälla också i de privata företag som utför statliga uppdrag. Detta är fullständigt otänkbart i de flesta andra europeiska länder, säger Annette Carnhede.