Bild: Thinkstock

Så kan vi sortera mer

KOLL PÅ: ÅTERVINNING2014-10-29

Återvinningen på din arbetsplats sparar energi, pengar och naturresurser. Många har blivit bra på att sopsortera, men de flesta kan bli bättre. Särskilt när det gäller att återvinna plast.

Av:  Therese Säfström

Det bästa är att försöka skapa så lite avfall som möjligt. Men när soporna väl finns gäller det att hantera dem rätt.

Åsa Stenmarck, chef för avfallsgruppen på IVL Svenska Miljöinstitutet, säger att arbetsplatser ofta är bra på att samla in elavfall och kontorspapper. Men vi kan bli ännu bättre.

Studier visar att hushållssorteringen hemma hos medarbetarna påverkar sorteringen på arbetsplatsen.

– Man gillar att sortera på samma sätt. Den återvinning man har hemma vill man ha på arbetsplatsen.

Enligt Åsa Stenmarck innehåller en vanlig hushållssoppåse fortfarande i snitt 30 procent förpackningar som skulle kunna materialåtervinnas. De flesta arbetsplatser kan också bli bättre.

Absolut viktigast är att sortera ut farligt avfall från soporna. Dit räknas exempelvis lågenergilampor, elskrot, småbatterier och färgrester. En hel del av det farliga avfallet kan återvinnas.

– Metall och glas ger också stor miljövinst vid återvinning. Materialen kan återvinnas många gånger, säger Åsa Stenmarck.

Sämst är vi på att lämna in plastförpackningar. Annica Dahlberg är informationschef på Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI. Hon tror att det finns en spridd missuppfattning att plastförpackningar »ändå bara bränns«.

– Men alla plastförpackningar vi får in återvinns till nytt material. Och för varje plastförpackning som lämnas in slipper vi plocka upp mer olja ur marken till ny plast.

Från glas till nytt glas

  1. 1. Sten, plast, metall och annat felsorterat tas bort för hand.
  2. 2. Mindre skräp tas bort med magneter, metalldetektorer och vakuumsug.
  3. 3. Grönt och brunt glas separeras.
  4. 4. Glaset krossas, blandas med bland annat sand och kalk och smälts till nya glasprodukter.

Kuvert med klister – inte bra

Återvinn kontorets papper, men hoppa över postitlapparna och kuverten. Limmet förstör nämligen kvaliteten på tidningspappersmassan. Släng dem i stället i brännbart eller i soppåsen. Vadderade kuvert sorteras som pappersförpackning.

38  

38 - Så många koppar kaffe kan man brygga med den energi som sparas med en enda återvunnen dagstidning.

Så mycket samlar vi in varje år

  • Glas 19,5
  • Papper 12,4
  • Metall: 1,6
  • Plast 5,3
  • Tidningar 31,5

Kilo per svensk 2013.

ÄMNEN:

Miljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA